Benhård priskrig i det præfabrikerede byggeri
Priskrigen raser blandt de virksomheder, der beskæftiger sig med præfabrikeret byggeri, selv om antallet af aktører i branchen er faldende. Det viser Building Supplys analyse af ni aktører fra branchen
Mens bruttofortjenesten fra regnskabsåret 2012 til 2013 er stort set uændret, er det samlede driftsresultat næsten halveret i samme periode. Det viser Building Supplys analyse af ni aktører fra branchen.
En af de virksomheder, der har lidt det største tab på bundlinjen, er Scandi Byg, som kunne notere sig et driftsresultat på 1,9 mio. kr. i 2013 mod 24,7 mio. kr. i det foregående år. Også omsætningen tog et dyk hos Løgstør-virksomheden, som blandt flere argumenter for nedgangen peger på et overdrevet fokus på pris i branchen.
- 2013 er et atypisk år for Scandi Byg rent regnskabsmæssigt. Man kan vel sige, at finanskrisen ramte Scandi Byg senere, end hvad der har været gældende for de fleste andre. Vi evnede i 2013 ikke i tilstrækkelig grad at følge vore konkurrenter på prisen, hvilket bevirkede et betydeligt fald i omsætningen, siger adm. direktør Jesper Hoffmann til Building Supply og fortsætter:
- Vi synes, at vi har et unikt produkt, og vi skal naturligvis være i stand til at levere den rigtige kvalitet til prisen. Vi vil dog ikke være prisbaskere. Når prisniveauet er, som det var i 2013, så er man mere end nogensinde nødt til at se indad og sikre at der arbejdes på at være mest mulig effektivt.
En anden af de tunge aktører inden for branchen er Danhaus Production, som ligeledes har måttet se både top- og bundlinje reduceret fra 2012 til 2013.
I den netop offentliggjorte årsrapport for 2013 peger ledelsen på flere årsager til nedgangen. Dels blev et planlagt byggeprojekt i efteråret 2013 udskudt til januar 2013, dels har virksomheden haft forhøjede udgifter til udviklingen af et nyt softwaresystem og dels har haft visse omkostninger at overtage tegnestuen Danhaus Architect ApS i Hedensted, så den nu er en del af Danhaus-koncernen.
Ledelsen betegner derfor udviklingen som tilfredsstillende og konkluderer, at indeværende regnskabsår efter alt at dømme bliver mere positivt.
- Direktionen forventer derfor på koncernniveau en tilfredsstillende indtjening i fremtiden, fastslår direktør Johannes W. Schmith.
Ikke længere et modebegreb
Et nærmere kig på analysen viser, at der er fremgang hos størstedelen af branchens mindre aktører. En af disse er Your House, som næsten fordoblede bruttofortjenesten fra 2012 til 2013, mens driftsresultatet blev forbedret med 74 procent i samme periode.
- Præfabrikeret byggeri er blevet langt mere anvendt blandt arkitekter og rådgivere derude. Det skyldes, at tiden har arbejdet for os. Det var et modebegreb for 10 år siden, men er lige så stille blevet udbredt siden. Det er nået ud i afkrogene til rådgiverne, hvorefter det er blevet afprøvet, siger Hans Østerby Ladegaard, der er grundlægger af YourHouse, om udviklingen.
Den tendens har man også noteret sig hos kollegaerne mod nord i Scandi Byg.
- Vi er glade for, at andre end os selv har fået øjnene op for de mange fordele ved at benytte industrielt fremstillet modulbyggeri. Antallet af nuværende og fremtidige samarbejdspartnere i form af ingeniører, arkitekter med videre er støt stigende, og det er glædeligt at se, at vor opgave med at modne markedet for industrielt fremstillet byggeri i den grad er i en fortsat positiv udvikling, siger Jesper Hoffmann.
Kun overleverne er tilbage
Han erkender, at den stigende interesse for det præfabrikerede byggeri også er med til at tiltrække nye konkurrenter. Men ifølge Scandi Byg-direktøren skal de ikke regne med let spil.
- Vi har gennem årene oplevet, at nye konkurrenter kommer til, idet det som udgangspunkt kan virke enkelt at starte en ny virksomhed op inden for vor branche. Men den knowhow og det produkt- og branchekendskab, vi har opbygget gennem snart 40 år, er ikke sådan lige at erstatte.
Nogenlunde samme udmelding kommer fra Your House, som ser på den tilbageværende gruppe af virksomheder som stærk og velfunderet.
- Min generelle opfattelse er, at antallet af modulleverandørfirmaer er væsentligt lavere end for 10 år siden. Før krisen var der måske 25 aktører, så dem, der er tilbage nu, er de overlevende, fastslår Your House-direktør, Hans Østerby Ladegaard.
Overskud uden de to store
Set over et samlet hele faldt driftsresultat fra 56 til 26 mio. kr. fra 2012 til 2013, men renser man tallene for de to store aktører i form af Danhaus Production og Scandi Byg, er der rent faktisk tale om en fremgang på knap 9 mio. kr. blandt de syv resterende virksomheder i brancheanalysen.
Udover Danhaus Production og Scandi Byg går også CP Pavilloner og Flex Modul tilbage i 2013, mens de resterende fem virksomheder forbedrer driftsresultatet i højere eller mindre grad. Bedst er det gået for BM Byggeindustri, som forbedrer driftsresultatet med 5,7 mio. kr., mens ABC Pavilloner forbedrer med 3,5 mio. kr.. Sidstnævnte bevæger sig hermed fra underskud til overskud.
Your House, der er en del af Ladegaard Group Aps, forbedrer sit driftsresultat med 74 procent, hvilket er den bedste procentvise forbedring i segmentet, mens CP Pavilloners nedgang på 191 procent er den dårligste.
De tre indtjeningsparametre: driftsresultat, resultat før skat og årets resultat udvikler sig ganske ens. Dog forbedrer Flex Modul marginalt resultat før skat og årets resultat, mens Jytas går marginalt tilbage på disse to parametre.
Bruttofortjenesten i branchen ligger på samme niveau som sidste år med et fald på 1 procent.