23948sdkhjf

Utraditionelt byggemarked til gamle huse

Nyt utraditionelt byggemarked på Hverringe Herregård giver danske boligejere bedre mulighed for at istandsætte deres bolig med sans for de originale materialer og detaljer
Nu åbner Hverringe Herregård et nyt utraditionelt byggemarked for de 1.3 millioner boliger opført før 1960. Ideen er, at gøre det nemt for boligejere at få adgang til viden, gode råd og kurser samtidig med, at de online kan købe de særlige byggematerialer, der skal til for at vedligeholde, ombygge og istandsætte de ældre huse korrekt.

Den 27. august slår hverringe.dk dørene op både på nettet og for det nye kursuscenter.

Bag det nye byggemarked står Hverringe Herregård på Fyn, der er ejet af Niels Iuel Reventlow. Familien har i århundrede restaureret og vedligeholdt herregården, der tæller op mod et halvt hundrede forskellige bygninger. Det er den lange erfaring, der danner baggrund for ideen til det nye byggemarked.

- Vi er overbevist om, at danske boligejere gerne vil vedligeholde og restaurere deres bolig, så den bevarer det originale særpræg, udtryk og ikke mindst kvalitet. Det har vi gjort på Hverringe Herregård i mange hundrede år. Traditionen er dog ikke kun en romantisk idé om at bevare den kulturarv, som bygningerne repræsenterer. Der er ganske enkelt også god økonomi i at vedligeholde en bolig med de originale metoder og materialer.

Det holder bedre og længere, siger Niels Iuel Reventlow, der er ejer af Hverringe Herregård og både idémand og stifter af det nye byggemarked og kursuscenter.

Kurser i restaurering

Det nye byggemarked er langt fra et byggemarked i traditionel forstand. Materialer købes online på hverringe.dk, hvor man også finder vejledninger, gode råd og instruktioner i at anvende materialerne. Og er det ikke nok, så udbyder Hverringe også kurser til dem, der skal i gang med større projekter eller ønsker mere grundlæggende færdigheder og viden. Deraf navnet Hverringe Center for Restaurering.

Foruden at bidrage med egen viden og erfaring har Hverringe allieret sig med nogle af landets mest erfarne og vidende eksperter inden for vedligeholdelse og restaurering af ældre huse. Blandt andre restaureringsarkitekt Søren Vadstrup, der har arbejdet med området i en årrække og blandt andet skrevet bogen "Huse med sjæl".

- Der har i mange år været alt for lidt fokus på den kvalitet, der ligger i de ældre huse. Både arkitektonisk og i materialevalg og byggestil. Vi har i en periode set, at mange kommer til at ødelægge den kvalitet med nye og forkerte materialer. De ødelægger både husets udtryk og forringer holdbarheden. Derfor er det en meget positiv udvikling, at de ældre huse nu får deres eget byggemarked med viden om materialer, der passer til huset, siger Søren Vadstrup.

Selve kursuscentret er også et studie i sig selv i restaurering med fokus på de originale byggeskikke og materialer. Det tidligere Gammel Broløkke, som er en del af Hverringe Herregård, er blevet genopbygget. Samtidig er man i gang med at restaurere de tilhørende avlsbygninger, som skal danne ramme om kursusaktiviteter.

Projektet er støttet med 6 millioner kroner af Realdania, som en del af Realdanias kampagne "Fremtidens Herregård".

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127