23948sdkhjf

Sundt arbejdsmiljø er støvfrit

Når man sliber, saver og fræser i træ eller mineralske materialer opstår der støv, som kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko
En undersøgelse har igen bevist det, vi har vidst længe: Når man sliber, saver og fræser i træ eller mineralske materialer opstår der støv, som kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko. Derfor bør især snedkere af hensyn til deres egen sundhed og for at overholde gældende lovkrav sørge for at have ren arbejdsluft og arbejde med testede og godkendte støvsugere.

Analyser viser, at risikoen for, at håndværkere, der er udsat for træstøv, får en astmatisk sygdom, er 1,53 gange højere end i den gennemsnitlige befolkning.

Det skriver Mester Tidende.

Beregninger foretaget i Festools testlaboratorium viser, at, der i et snedkeri med fem ansatte f.eks. opstår f.eks. 44 trillebørfulde støv i løbet af et år. Derfor bør man frem for alt tænke på sundheden for alle de implicerede, både medarbejdere og kunder, når man arbejder med støvdannende materialer. Ikke mindst ved be- og forarbejdning af mineralske materialer dannes der støv, som kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko.

Værd at vide om støv

Der findes lige så mange slags støv, som der findes materialer, som støvet dannes af. Sammensætningen er afgørende for, hvor sundhedsskadeligt støvet er. Eksempelvis er kvartsholdige substanser i mineralsk støv ekstra farlige, da de bl.a. kan medføre lungekræft.

Ud over støvets type, er varighed og intensitet af støvbelastningen også afgørende for, hvor sundhedsfarligt det er. Jo længere og jo højere belastningen er, jo farligere bliver det. Desuden er støvpartiklernes størrelse også afgørende, for jo finere partiklerne er, jo dybere kan de trænge ind i lungevævet. Det er også vigtigt at vide, at der gælder de samme grænseværdier på en byggeplads som på et værksted. Derfor skal der også anvendes støvsugere på byggepladsen.

Glæd dine lunger

Da der findes uendelig mange slags støv, er det ikke nok med en hvilken som helst støvsuger – hverken for sundheden eller for lovgiverne. Med sit brede sortiment dækker Festool alle slags støv: støvklasse L (ufarlige typer støv som husstøv og materialer som jord), M (alle typer træstøv samt støv fra spartelmasse, fyldemasse og lak, gips, cement, beton, fliseklæb og maling, f.eks. latex- og oliebaseret, eller kvartsholdige materialer som f.eks. sand og kisel) og H (kræftfremkaldende støv, støv med kræft- og sygdomsfremkaldende partikler samt støv, der indeholder skimmelsporer, asbest, mineralfibre, bitumen og kunstige mineralfibre som glasuld).

Festool anbefaler altid, at man til støvudsugning investerer i en støvsuger med en støvklasse, der passer til det pågældende materiale.

Udsugning med system

Støvsugersystemer er en vigtig del af Festools systemløsninger. Derfor udvikler Festool ikke kun sine værktøjer selv, men også sine støvsugere. De er kompatible med alle el- og trykluftværktøjer fra Festool. Der er støvsugere med en beholdervolumen fra 10 til 48 liter samt med og uden automatisk hovedfilterrensning (hos Festool står AC for AUTOCLEAN). De er udstyret med integreret slangedepot, Sys-Dock til tilkobling af Systainer, Sortainer og Workcenter og indgår i den samlede systemløsning med tilbehør og forbrugsmaterialer, lige fra den selvrensende filterpose og forskellige støvsugerslanger til bøjler og værktøjsholdere.

Festool tilbyder i øvrigt også sin all-inclusive FULL SERVICE-pakke til alle støvsugere. Servicepakken omfatter fri reparationservice i 3 år inklusive sliddele samt tyverisikring og fuld fortrydelsesret i 15 dage. Hvis en maskine fra Festool mod forventning ikke lever op til dine krav, skal du bare returnere den inden for 15 dage, så får du dine penge tilbage.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078