23948sdkhjf

Visionært varmeværk i Næstved

White Arkitekter har vundet konkurrencen om et nyt Flisværk i Næstved, der skal sætte nye standarder for, hvordan udvindingen af bæredygtig energi indtænkes i by og natur
White Arkitekter har vundet konkurrencen om et nyt Flisværk i Næstved og sejren er bl.a. hevet hjem ved at tage bæredygtighed til nye højder via et fremtidssikret varmeværk, som kombinerer produktionen af bæredygtig energi med formidling.

Næstved Varmeværks nye Flisværk kommer til at omfatte både en stor keddelhal, værksteder og en undervisningsbro, hvor besøgende kan interagere og lære om biobrændsel. Huset indeholder desuden nyt domicil og arbejdspladser for Varmeværkets medarbejdere og forventes – ifølge den nuværende tidsplan - at stå klar til at blive taget i drift i slutningen af 2016.

En flis i skoven

Flisværket på Næstved Havn lægger sig, som afslutningen på Maglemølle-området i overlappet mellem industri og natur. White Arkitekters forslag er bl.a. valgt på grund af sin sikre arkitektoniske disposition, samspillet mellem bygning og landskab samt en fleksibel disponering, som er med til at fremtidssikre anlægget. Der er således store forventninger til at forslaget til det nye Flisværk, som både teknisk og arkitektonisk kommer til at sætte nye standarder for denne type anlæg.

- Vi ønsker at skabe et værk, der er en del af det grønne på mange niveauer, og som indtager det nære landskab snarere end at trænge sig på det bymæssige. Vores design lægger op til brugen af skovens og Suesåens potentielle energi, og man kan sige, at anlægget ’høster’ dets omkringliggende ressourcer. Drømmen har været at optage en diskret ’flis’ af det naturlige landskab og skabe et innovativt, formidlende anlæg i tæt dialog med de nære, grønne omgivelser, forklarer Morten Vedelsbøl, som er kreativ chef i White Arkitekter.

Den løftede gade

Med direkte reference til de tværgående broforbindelser i Maglemølle Erhvervspark etableres et øvre besøgs- og udstillingsplan, der formidler værkets indre logik - lige fra brugen af vandet i Susåen, over forståelsen for skabelsen af biobrændsel til det direkte indblik i selve værkets maskinrum.

- Sekvensen langs den løftede gade indrettes som én sammenhængende, interaktiv udstilling på kanten af skoven, der formidler budskaberne om den bæredygtige energi. Gadens nedre plan fungerer som hovedåren for de ansatte i det daglige og kobler samtidigt, gradvist det grove maskinelle med det blødere og mere menneskelige, forklarer Morten Vedelsbøl.

- Et nøgleord i anlæggets arkitektur har været enkelhed og gennemsigtighed. Derfor blottes værkets indre så vidt muligt ud fra ønsket om en funktionel æstetik, der i sin renhed iscenesætter tanken om en ærlig og formidlende bygning. Hos White Arkitekter mener vi, at et bæredygtigt samfund skabes gennem oplysning, og vi glæder os til at være med til at sætte nye standarder for, hvordan tekniske anlæg kan udformes og anvendes i fremtiden, fremhæver Morten Vedelsbøl.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078