23948sdkhjf

Hæderspris til dynamisk facadesystem

En af Danmarks mest prestigefyldte teknologipriser, Bæredygtighedsprisen, tildeles solafskærmnings-systemet Energy Frames - et dynamisk facadesystem og en industriel løsning, som både er energieffektiv, æstetisk og fleksibel.
Design- og udviklingsvirksomheden Art Andersen med direktør Jørn Krab i spidsen har udviklet et enestående vinduesbåret, dynamisk solafskærmningssystem. Systemet hedder Energy Frames og er ikke blot et designmæssigt elegant produkt, men det kan også skære op mod 50 pct. af en bygnings energiforbrug.

Denne kombination af æstetik og funktionalitet hædres nu af Ingeniøren, der tildeler Energy Frames årets Bæredygtighedspris, én af de mest eftertragtede teknologipriser. Dommerpanelet, som består af 11 topfolk fra den teknologiske verden og har professor Lene Lange som formand for komiteen, siger følgende om facadesystemet:

- Det er en simpel måde at spare energi på, samtidig med at Art Andersen har skabt en flot designmæssig løsning. Befolkningsvæksten på verdensplan sker i byerne, så derfor er urban energioptimering altafgørende. Her rammer Energy Frames helt rigtigt.

Ved hjælp af sensorer opfanger Energy Frames intensiteten af sollys og kører selv skærmene til og fra i afstemning med indeklimaet på den anden side af ruden. Men sensorerne sørger også for at skærme vinduerne om natten for at holde på energien i bygningen. Det er en stor fordel især for de mange store glaspartier, som anvendes i moderne arkitektur.

- Vi hos Art Andersen er meget glade for Bæredygtighedsprisen. I 25 år har vi haft vedholdende fokus på intelligente facadeløsninger, og alle disse erfaringer er samlet i Energy Frames. Visionen er, at byggeriets aktører skal have mulighed for at vælge en markant energibesparende løsning, som ikke giver køb på fleksibilitet og æstetik, forklarer Jørn Krab.

Energy Frames er skabt i samarbejde mellem forskningsprojektets sponsorer: Markedsmodningsfonden, EUDP og ELFORSK samt de primære partnere, Art Andersen, som står i spidsen for produktudvikling; Inwido, som bidrager med produktionsmæssig ekspertise; Statens Byggeforskningsinstitut, som leverer omfattende forskning og et veldokumenteret udviklingsgrundlag; forskningsresultater og metoder fra ph.d. projektet "Intelligente Glasfacader – et eksperimentelt studie" under Strategisk Forskningscenter for Energineutralt Byggeri, og for Rambøll A/S, der står bag beregningspotentiale, verifikation og dokumentation.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.077