23948sdkhjf

Dampende hedt samarbejde om ukrudtsbekæmpelse

Furesø Kommunes driftsafdeling har sammen med MS-Teknik færdigudviklet en ukrudtsdamper som et alternativ til at brænde ukrudt. Kommunens bygningsafdeling har internt forbudt ukrudtsbrænding
Furesø Kommunes værkstedschef Benny Bach kom via Havdrup Maskinforretning i kontakt med MS-Teknik, som har udviklet en prototype på en ukrudtsdamper, og det har nu ført til, at kommunen har haft den første damper i drift i sommersæsonen og har én mere på vej.

- Den oprindelige model fra MS-Teknik var på 50 kubikmeter, men jeg ville gerne have en maskine med større kapacitet, så vi fik produceret en ny kedel til 75 kubikmeter. Den kan lægge mere damp ud og dermed operere med en højere hastighed end prototypen, siger Benny Bach.

MS Teknik er etableret af Morten Svendsen, som har 20 års erfaring med damp og har udviklet et meget enkelt anlæg. Alle dele, som er i berøring med vand og damp er fremstillet af rustfrit stål, og systemet arbejder med damp ved 5 bar og 150 grader. Morten Svendsen har udviklet en ny brændertype, som kan arbejde på biodiesel.

Tæt på hække og bygninger

- Vi indgik en aftale om at aftage to anlæg, og så har vi været inde over udviklingen af vore egne anlæg. De er modulopbyggede og kan flyttes mellem eksempelvis en redskabsbærer og en trailer. Anlæggene er selvkørende ved hjælp af batteri og brænder, og der er ingen støj, fortæller Benny Bach.

- Når vi er gået så stærkt ind i det, hænger det sammen med, at vi ikke længere må brænde tættere på en hæk end én meter, og vores bygningsafdeling har også forbudt os at brænde tæt på bygninger. Vores gartnerafdeling bad om en løsning med damp til ukrudtsbekæmpelse, og det førte os ind i udviklingsprojektet.

- Det står helt klart, at konceptet virker efter hensigten. Damp kan lægges helt tæt på hække og bygninger uden at gøre skade, og vi har fået sat en pumpe på, så vi kan suge vand op fra regnvandsbassiner. Det betyder også, at vi kan gøre det mere miljørigtigt og økonomisk, siger han.

- Der er et stykke forarbejde med at lære mandskabet at køre med dampanlægget. Det skal startes rigtigt op, og det kræver en vis tålmodighed, men det er en spændende proces for os at være med i udviklingsarbejdet. Det er også blevet vores pilotprojekt, siger Benny Bach.

Furesø Kommune har selv fået fremstillet en kasse til opbevaring af en håndholdt dampenhed, og næste udviklingstrin er at få et smalt damphoved til udlægning på de belægningssten, der typisk ligger mellem fortovsfliser og kantsten.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078