23948sdkhjf

Dagslys gør dybe pakhuse til levende boliger

Projekttilpassede vinduer og altandøre med ekstra smalle profiler lukker masser af dagslys ind i boligerne på Krøyers Plads i København
Krøyers Plads i København er nomineret til den prestigefyldte MIPIM Award i kategorien boligbyggeri. Det svanemærkede projekt, der er opført af NCC Bolig og tegnet af COBE i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter, bruger bl.a. et stort lysindfald som modvægt til pakhusenes bygningsdybde.

Det har kunnet lade sig gøre takket være projekttilpassede Velfac 200 Energy-vinduer og altandøre med ekstra smalle profiler.

Sammen med Vilhelm Lauritzen Arkitekter har COBE tegnet det MIPIM-nominerede boligbyggeri Krøyers Plads i det københavnske kvarter Christianshavn, der har NCC Bolig som bygherre. Projektet, der er det første svanemærkede lejlighedsbyggeri herhjemme, består af huse i op til 7 etager, hvoraf det første allerede står færdigt, mens de resterende to efter planen afleveres mod årets slutning.

Dagslyset kastes langt ind i bygningerne

En central del af visionen for byggeriet har været at skabe sammenhæng mellem de nye boliger og resten af området. Bygningerne er derfor udformet i stil med de omkringliggende pakhuse med massive voluminer med dybder på op til 23 m samt røde teglstenstage og -facader, detaljer i metal og mørke, rød-sorte farver. Her har brugen af dagslyset været en afgørende designparameter for at skabe kontrast til bygningernes tyngde:

- De to største bygninger på Krøyers Plads var oprindeligt tegnet til erhverv, og det er ikke let at afstemme disse voluminer til moderne boliger, hvor masser af dagslys er en forudsætning for at skabe levende rum. Vi har løst udfordringen i kraft af en høj etagehøjde samt facadeåbninger med gulv-til-loft-vinduer og altaner, der kaster dagslyset langt ind i bygningerne, forklarer arkitekt MAA Nikolaj Harving fra COBE og uddyber:

- Vinduesprofilerne har været prioriteret højt fra starten: De skulle være smalle, enkle og elegante, så vinduerne matchede resten af materialerne og var i stand i til at lukke masser af lys ind. For det andet skulle vinduerne overholde de meget høje dokumentationskrav, som et svanemærket byggeri stiller.

Ekstra smalle vinduesrammer

Arkitekterne var derfor allerede tidligt i projekteringsfasen i dialog med Velfac om udformningen af de hundredvis af Velfac 200 Energy-vinduer og altandøre, som skulle sikre dagslysindtaget i Krøyers Plads-projektets dybe bygninger.

Det har resulteret i vinduer med energibesparende 3-lags ruder, ingen sprosser og ekstra smalle rammer. Vinduesprofilerne er desuden anodiserede og belagt med en mørkgylden specialfarve, der matcher resten af byggeriets stemningsfulde farvesætning. Samtidig er altandørene udformet, så de ud over at lukke masser af dagslys ind i bygningerne åbner henholdsvis 90 og 180 grader for at udnytte boligernes rumlighed maksimalt.

Kræset for hver eneste detalje

- Facadeåbningerne har fået et stramt og elegant udseende, og dagslysberegningerne viser, at de sammen med den ekstra rumhøjde skaber masser af dagslys inden døre. I kraft af gulv-til-loft-vinduerne ud mod vandet får beboerne en fantastisk udsigt, mens de via altandørene har direkte kontakt til byen, fortæller Nikolaj Harving.

- Især større boligbyggerier tegnes ofte uden særligt stort fokus på arkitekturen, men her har vi takket være en ambitiøs bygherre og dygtige leverandører kunnet kræse for hver eneste detalje. Det er også en af grundene til, at projektet er blevet nomineret til en MIPIM Award, hvilket selvfølgelig er en stor cadeau til de mange historier og elementer, som indgår i Krøyers Plads, understreger han.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079