23948sdkhjf

Støv slår håndværkere ihjel

Støv og skidt dræber mere end 500 håndværkere om året. Ordentlige værnemidler og luftrensere skal dæmme op for støvproblemerne som langsomt, men sikkert fortsætter med at koste menneskeliv, hvis der ikke bliver grebet ind
Eksperter vurderer, at mere end 500 arbejdere hvert år dør af skidt, støv og svampesporer, som hærger arbejdspladserne.

- Problemet er alle de små støvpartikler, som flyver omkring i luften. Partikler på over 5 My bliver stoppet af fimrehår i næsen, men alt under ryger direkte i lungerne og kan give KOL og stenlunger, siger Uffe Wagner fra Pullman Ermator, som har specialiseret sig i luftrensere på byggepladser.

Støv kan stoppes

En af de luftrensere, som Uffe Wagner netop er ved at sætte op, er i en ejendom i Valby i København, hvor Mikkel Jensen fra tømrerfirmaet Håndværker A/S går og skifter isolering.

- Den tidligere beboer skulle vist være blevet syg af svampesporer, siger Mikkel Jensen og fortsætter. Vi har revet alt det berørte træværk ned. Bygningen er fra starten af 1900-tallet, så der har været utroligt meget skidt og snavs, siger han.

- Mange gamle håndværkere har igennem årene gået rundt og indåndet den slags støv, som Mikkel Jensen går rundt i, i årtier. Støvmasker og forbud mod materialer som asbest har taget toppen af isbjerget. Alligevel ser problemet ud til at stige.

Støv fra el-værktøj

Selvom forbud og maskering under nedrivning har hjulpet på problemet er et nyt dukket frem af støvskyen. El-værktøj som skruemaskiner, stiksave og sømpistoler hvirvler støv op, og det har bidraget til den negative udvikling.

- Siden 1960’erne har vi set en eksplosiv udvikling i antallet af el-værktøjer på markedet. De gør på mange måder arbejdet nemmere på byggepladserne, men de hvirvler også alt det støv op, som de små fimrehår i næsen ikke kan fange, siger Uffe Wagner fra Pullman Ermator.

Ingen erstatning

500 tidlige dødsfald er sin sag, men dertil kommer de cirka 250 arbejdere, der dør af lungehindekræft som følge af udsættelse for asbest.

Og det er ikke kun på byggepladserne, problemet ses. Også koner og børn bliver ramt. I en sag fra Aalborg, har en gruppe asbestramte koner til mænd, der arbejdede på Dansk Eternit-Fabrik, måttet kigge langt efter erstatning. Trods kræft som følge af deres mænds arbejde.

- Jeg synes, det er ulækkert at tænke på. Selvom der er lidt besvær med at sætte luftrenserne til, er det for vores egen skyld. Jeg vil gerne kunne lege med børnebørnene, når jeg en dag går på pension, og jeg tror helt klart, luftrenseren her vil hjælpe mig til færre sygdomme, siger Mikkel Jensen.

Læs mere om hvordan du undgår støv

Sådan dræber luftforurening

Rygere rammes hårdere
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078