23948sdkhjf

”Gået amok” - De administrative byrder fører til udskudte projekter

I ny DI-undersøgelse svarer næsten halvdelen, at de er blevet nødt til at udskyde projekter eller omprioritere ressourcer på grund af nye krav

- Mængden af administrativt bøvl og byrder er simpelthen gået amok.

Så kontant lyder meldingen fra DI-direktør Lars Sandahl Sørensen i kølvandet på en ny undersøgelse, der viser, at mere end tre ud af fire danske virksomheder oplever, at mængden af administrative byrder og krav til indrapporteringer er kraftigt stigende eller stigende. 

Næsten halvdelen er samtidig blevet nødt til at udskyde projekter og omprioritere ressourcer som følge af de mange nye krav, der særligt rammer SMV’er, skriver DI i en pressemeddelelse.

- Er der overhovedet nogen der tænker på om de store mængder love og regler er mest muligt enkle for virksomheder at efterleve? Det ser ærlig talt ikke sådan ud, lyder det fra Lars Sandahl Sørensen.

Enorme mængder love

DI, der står bag den nye undersøgelse, henviser til, at der i de seneste år blevet produceret enorme mængder ny lovgivning fra især EU, som ofte kræver store ressourcer af virksomhederne, fordi de også skal indrapportere og indberette om, hvordan de efterlever lovene.

Alene på det digitale område kommer 14 nye retsakter, der rammer erhvervslivet – AI-forordningen, retsakterne for digitale tjenester og markeder og syv retsakter på cybersikkerhedsområdet – mens der samtidig er kommet ny konkurrencelovgivning og regler om blandt andet hvidvask.

- Ekstra administrative byrder af den her størrelsesorden svækker virksomhedernes konkurrenceevne, fordi de må bruge tid på stadig mere kompleks lovgivning og derfor må udskyde projekter, der ellers kunne øge indtjeningen. Det går jo ikke i et land hvor vi i forvejen har høje omkostninger og højt skatteniveau - og så lægger man et bjerg af nye byrder oven i, siger Lars Sandahl Sørensen.

Tryk på pauseknappen

Den markante stigning i administrative byrder og bureaukrati understreges også i en ny rapport om fremtiden for EU’s indre marked, der sidst i april blev præsenteret af Italiens tidl. premierminister Enrico Letta og Præsident for det Europæiske Råd Charles Michel.

Helt konkret peger Letta på, udfordringer med overlappende regulering og øget administrative kompleksitet, der skyldes EU’s komplekse flerniveaus forvaltningssystem. Derfor er der behov for langt mere ensrettet og harmoniseret implementering, og fokus på at mindske byrderne, blandt andet ved øget digitalisering lyder budskabet.

Og DI-direktøren understreger at Dansk Industri støtter mange af de nye regler for eksempel når det gælder bæredygtighed.

- Men politikerne herhjemme og i EU bør trykke på pauseknappen nu, så især de små og mellemstore virksomheder kunne nå og følge med. Man er pinedød også nødt til at se på om man har strikket de nye regler sammen på en måde, der gør smidige at efterleve, siger Lars Sandahl Sørensen.

Stigning på 63 procent

En tidligere analyse fra DI viser, at gældende love og lovbekendtgørelser er steget med 63 procent siden 2003. Samlet set forventes den nye regulering at koste danske virksomheder mindst 10-15 mia. kr. at implementere.

På den baggrund kommer Dansk Industri med en række politiske lovforslag, der skal dæmme op flodbølgen af nye.

- Brug dog digitalisering og kunstig intelligens til at automatisere nogle af de mange processer. Og så bør de hjemlige politikere skele til for eksempel Finland. Her har den nye regering lagt en ambitiøs plan og et mål om at fjerne 300 stykker erhvervsbelastende lovgivning. Vi foreslår, at der vedtages et mål om at reducere byrderne med 25 procent. Der ligger altså konkrete løsninger klar, som vi håber at Regering og Folketing vil gå videre med snarest, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs hhele DI's undersøgelse her

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078