23948sdkhjf

Her underviser lærlinge folkeskoleelever

På en københavnsk folkeskole er lærere en gang om ugen skiftet ud med lokale tømrerlærlinge i håbet om at kunne trække flere i retning af erhvervsuddannelserne

Skolelærerne er blevet erstattet af lokale tømrelærlinge hver tirsdag eftermiddag, når 12 udskolingselever fra Lergravsparken Skole på Amager har valgfaget "Byggebiksen". På det spritnye praktiske håndværksfag undervises der nemlig efter konceptet ung-til-ung, hvor lærlingene underviser eleverne i deres håndværk ude på skolen.

- Det er fedt at blive undervist af nogle professionelle, der kan lære os noget nyt og lave nogle vildere ting. Samtidig er de lærlinge også lidt yngre end vores lærer, så det er nemmere at relatere til dem, siger 16-årige Aksel Nordgaard, der går i 9.A på Lergravsparken Skole, i en pressemeddelelse.

Den første opgave, elever og lærlinge har kastet sig over, er at bygge nyt inventar til skolens gård. Eleverne har selv designet inventaret ved først at lave skitser på papir og 3D-printede modeller.

- Jeg synes virkelig, dette fag er unikt. Jeg kan godt lide at bruge mine hænder i stedet for al den boglige undervisning, vi ellers får. Og så kan jeg rigtig godt lide tanken om, at vi bygger noget til skolen, som alle skolens elever bliver glade for, siger 15-årige Gro Dynnweber, der går i 9.D.

Skal give ny indsigt

Det nye valgfag "Byggebiksen" på Lergravsparken Skole er et af flere initiativer søsat af et nyt såkaldt Strategisk Partnerskab, hvor erhvervslivet, folkeskoler, organisationer, forældre og elever samarbejder på tværs for at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

Og blandt de unge undervisere er 23-årige Oscar Omø Brogestarck fra byggefirmaet Byens, der før tiden som tømrerlærling tog en gymnasial uddannelse.

- Jeg ville ønske, at jeg havde haft sådan et valgfag, da jeg gik i folkeskole. Jeg er sikker på, at det havde åbnet mine øjne for, hvad en erhvervsuddannelse går ud på. Jeg kan ikke udelukke, at det havde ændret mit valg af ungdomsuddannelse i første omgang, siger Oscar Omø Brogestarck.

Stor interesse

Interessen for det nye valgfag "Byggebiksen" har været så stor, at valgfagslæreren bag faget måtte udvælge de 12 heldige elever, som har faget frem til sommer.

- Det er dejligt at se, at eleverne har taget så godt imod valgfaget og bare springer ud i alle aspekter af det. Jeg er sikker på, det rykker noget hos eleverne, når de møder og undervises af ægte fagfolk, der viser dem deres håndværk, så det ikke kun er os lærere, der underviser dem, siger valgfagslærer fra Lergravsparken Skole, Sebastian Ehm Christensen.

For Gro Dynnweber har mødet med de lokale lærlinge sat en masse tanker i gang om, hvad hun skal gøre, når hun er færdig med folkeskolen.

- De lærlinge har givet mig et indblik i, hvad de laver på erhvervsuddannelsen på en anden måde end vores lærer har gjort det. Så nu overvejer jeg i højere grad at vælge en erhvervsuddannelse, når jeg er færdig med 9. klasse, siger Gro Dynnweber.

Efter planen skal skole-virksomhedssamarbejdet med et praktisk valgfag udbredes løbende, så alle folkeskoler i København kan drage fordel af tilbuddet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094