23948sdkhjf

Rådgivere anbefaler mere træbyggeri

Hele 65 pct. af byggeriets rådgivere forventer, at de nye lovkrav til bygningers klimaaftryk vil få flere rådgivende ingeniører og arkitekter til at anbefale at bygge i træ

Life Cycle Assesments – eller LCA-beregninger – for alle nybyggerier og et loft på 12 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter om året for nyopførte bygninger på mere end 1.000 kvm. Sådan lyder kravene i det opdaterede bygningsreglement, der trådte i kraft fra og med i år. Kravene har til formål at fremme mere bæredygtigt byggeri, og spørger man de rådgivende ingeniører og arkitekterne, så virker de efter hensigten.

En undersøgelse blandt byggeriets rådgivere foretaget af Voxmeter på vegne af foreningen Træ i Byggeriet viser nemlig, at 49 pct. af de adspurgte forventer, at de nye klimakrav i høj grad vil få flere rådgivende ingeniører og arkitekter til at anbefale deres kunder at bygge i træ, mens 16 pct. forventer, at kravene i meget høj grad vil få flere til at anbefale træbyggeri.

Ifølge sekretariatsleder hos Træ i Byggeriet Lauritz Rasmussen understreger undersøgelsen potentialet i de nye klimakrav, og netop derfor ærgrer det ham, at kravene i deres nuværende form er alt for lempelige:

- Det er selvfølgelig positivt, at hele 65 pct. af de adspurgte vurderer, at klimakravene har en påvirkning på branchen. Men omvendt kan man ikke lade være med at tænke, hvor meget større den effekt ville have været, hvis kravene havde været strammere fra begyndelsen. For den nuværende, indledende grænseværdi på 12 kilo CO2-ækvivalenter er så lempelig, at man næsten ikke kan kalde det for et krav. Stort set alle bygninger – gamle som nye – vil kunne leve op til det krav, og det lægger jo en gevaldig dæmper på effekten, siger han.

Rådgivere kan gå forrest

Med klimakravene blev der også indført en såkaldt frivillig bæredygtighedsklasse eller lavemissionsklassen, hvor bygningen kun må udlede 8 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter om året. Ordningen er frivillig, men alligevel håber Lauritz Rasmussen, at byggeriets rådgivere allerede i dag anbefaler deres kunder at bygge efter lavemissionsklassen.

- Når politikerne ikke vil tage ansvar for at nedbringe byggeriets klimaaftryk, må branchen jo selv tage taktstokken. Og her kan ingeniører og arkitekter gå forrest ved allerede i dag at anbefale deres kunder at bygge efter den frivillige bæredygtighedsklasse.

Klimakravene vil blive opdateret igen i 2025, hvor de efter planen skal gælde alle nybyggerier uanset størrelse. De kommende grænseværdier er dog ikke fastlagt endnu, men skal ifølge den Nationale Strategi for Bæredygtigt Byggeri forhandles inden slutningen af i år. Og her er det Lauritz Rasmussens og Træ i Byggeriets forhåbning, at politikerne vil skærpe kravene markant:

- Skal vi i Danmark leve op til ambitionen om at reducere vores samlede CO2-udledning med 70 procent inden 2030, så kræver det, at der stilles helt anderledes og markant større krav til byggeriet. Et godt sted at starte vil blandt andet være at gøre den nuværende frivillige bæredygtighedsklasse til ny grænseværdi for alle nybyggerier gældende fra 2025. Det vil have en markant effekt og sætte skub i den nødvendige grønne omstilling i byggeriet, fremhæver sekretariatsleder Lauritz Rasmussen, Træ i Byggeriet.

Artiklen er en del af temaet PASKRAM .

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078