50 år gamle betonelementer vender hjem til Gellerupparken
For første gang i Danmark er betonelementer fra nedrevne boligblokke blevet genindbygget i nyt boligbyggeri. Det er et vigtigt skridt mod opskalering og industrialisering af genbrug af betonelementer.
Traditionelt bliver brugte betonelementer nedknust til vejbygning eller som råmaterialer i ny beton. Men i 2023 blev ni vægelementer og 42 huldæk fra en boligblok i Gellerupparken bevaret til genbrug. Et år senere er 30 af disse elementer ved at blive indbygget i nybyggeri ved Trille Lucassens Gade og Gudrunsvej i Gelerupparken.
- Det er en kæmpe milepæl, at det er lykkedes at genindbygge mere end 50 år gamle huldæk i nyt byggeri. For selvom det måske virker simpelt, så ligger der et stort udviklingsarbejde bag, siger forretningsleder Katja Udbye Christensen fra Teknologisk Institut.
Hun er leder af projektet (P)RECAST, der sammen med en række partnere på tværs af byggeriets værdikæde udvikler teknologier og metoder for genbrug af betonelementer.
Baner vejen for lovgivning og sparer CO2
Genbrug af betonelementer kan potentielt spare store mængder CO2 sammenlignet med produktion af nye. Projektet skal danne erfaringer til at ændre lovgivningen, som i øjeblikket hverken forhindrer eller direkte adresserer genbrug af betonelementer.
Projektet, der er støttet af Miljøstyrelsen, involverer en række aktører, herunder Teknologisk Institut, Brabrand Boligforening, GXN, Aarhus Universitet, branchesammenslutningen Dansk Beton, COWI, Søndergaard, Tscherning, Aarsleff, Fonden Dansk Standard, Peikko Danmark, Hi-Con og AP Ejendomme.
Du kan læse hele pressemeddelelsen om (P)RECAST-projektet her