Kritik af store entreprenører
Små og store malermestre såvel som andre håndværksfirmaer bliver i stigende grad trynet af de store entreprenører. Kritikken bliver rejst af flere organisationer, der har medlemmer som bliver klemt.
Danske Malermestres Faglig tekniske afdeling oplever i stigende grad problemer på større byggesager, hvor hovedentreprenører tromler hen over malerfirmaerne og opfører sig, som det passer dem. Senest i den fagligtekniske artikel i Danske Malermestre i august, hvor et malerfirma kom til at hænge på udbedringerne af malearbejde efter opsætning af et ”glemt” sprinkleranlæg i et færdigmalet byggeri. Bygherre/hovedentreprenør hævdede, at malerfirmaet havde ansvaret for eget arbejde frem til aflevering.
Og Danske Malermestre er ikke ene om oplevelsen af, at flere og flere sager ender i konflikt og hvor underleverandørerne bliver mast. Licitationen og Mestertidende har i en række artikler beskrevet, hvordan et af Danmarks største domicilbyggerier, Holme 8 i København, hvor MT Højgaard er totalentreprenør, er endt i konflikter mellem underleverandørerne og MT Højgaard. Sidstnævnte afviser kritikken.
Underdirektør i SMVdanmark, Alexander Søndergaard, understreger, at han ikke er bekendt med den konkrete sag, men siger til Mestertidende:
Gælder ansvar for eget arbejde indtil aflevering også, når hovedentreprenøren "ødelægger" de færdigmalede overflader, fordi man har glemt af opsætte et sprinkleranlæg? Ja, mente en hovedentreprenør.
- Det er i høj grad et billede, vi kan genkende. Vi ser en tendens til, at der er nogle meget store entreprenører, som tror, de bare kan opføre sig fuldstændig, som det passer dem.
- Og som bruger voldgiftssager og andre våben rettet mod underleverandører for på den måde at presse de små virksomheder.
Ifølge Alexander Søndergaard oplever SMVdanmark løbende sager, hvor større virksomheder stiller krav om urimeligt lange betalingsfrister eller nægter betaling med henvisning til, at kvaliteten af det udførte arbejde er for dårlig.