23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Mindste Manitou har en stor rolle i ny solcellepark

En lille franskmand flytter rundt på 24.000 solceller til den kommende Mesballe Energipark på Djursland

Når der skal rammes pæle ned til 24.000 solceller, er det ikke en ulempe, at det skal foregå i forholdsvis sandet jord på Djursland. Så skal der nemlig ikke bankes så meget, som hvis undergrunden havde været af en mere kompakt beskaffenhed. Og når ramningen kræver færre slag, kan den klares hurtigere.

Det har været tilfældet i den kommende Mesballe Energipark, som totalt bliver på 14 hektar og kommer til at kunne producere strøm nok til at dække i omegnen af 3600 husstandes årlige forbrug. Det er selskabet Energicenter Nord med adresse i Thisted, der står bag projektet på Djursland. Selskabet startede som Thy Vindkraft i 1986, men blev til Energicenter Nord i 1992, og siden har det handlet om fremme af bæredygtig energi med løsninger til gavn for både samfundet og miljøet.

Nu er turen kommet til Djursland, hvor anlægget Mesballe Energipark ventes af få en funktionstid på op til 30 år. Derefter tilbageføres arealerne til den nuværende anvendelse som landbrugsjord.

To meter pæle

“Projektet er forløbet godt, og vi er begyndt at montere solpanelerne. Vores interne tilslutningsdato er den 1. december, og derefter er vi klar til at sætte anlægget i drift den 1. januar”, fortæller Christian Bislev Willadsen, som er direktør for Mesballe Energipark og tillige medejer af Energicenter Nord.

“Vi har haft god tid til gennemtestning. Der er blandt andet lavet jordbundsanalyser, så det har været muligt at kompensere korrekt for den sandede jord i området. Analyserne viste, at vi skulle lægge 30 centimeter ekstra længde på fundamentspælene, der skulle i jorden, og det har vi naturligvis gjort. Dermed er pælene tæt på to meter og holder solcellepanelerne sikkert på plads”, siger direktøren.

En af de små aktører i det store solenergiprojekt har spillet og spiller fortsat en af de store roller. Nemlig Manitou ULM412H. Den mindste maskine i et meget stort sortiment af muligheder fra verdens førende producent af teleskoplæssere, franske Manitou.

Let i vægt og håndtering

“Hvis der er noget, vi ikke har fortrudt, så er det indkøbet af den lille teleskoplæsser. Den farer daglig rundt og klarer alle mulige opgaver med grej og materiel, der skal flyttes og løftes. Den har blandt andet håndteret samtlige 24.000 solceller fra ankomst til Mesballe på store lastbiler til den korrekte placering i anlægget”, siger Christian Bislev Willadsen.

ULM i modelbetegnelsen står for Ultra Light Manitou - ultralet Manitou. Maskinen har også vist sig at være let ikke alene på vægten med en egenvægt på blot 2550 kg. Men også i håndtering og manøvrering i den daglige anvendelse på pladsen. Manitou ULM412H har kapacitet til at løfte op til 1250 kg, og løftehøjden er 4,3 meter.

“Den er en fantastisk maskine, som helt har levet op til vores forventninger. Og den bliver ikke den sidste, vi køber. I øvrigt har vi også allerede en lidt større Manitou-teleskoplæsser, og vores erfaringer er gode. Så jeg kommer helt sikkert omkring Scantruck og henter mere”, siger direktør Christian Bislev Willadsen.

Fire gange så stort

Det bliver aktuelt, når Energicenter Nord efter nytår tager hul på opførelsen af et nyt, stort solcelleanlæg, som netop nu er på tegnebrættet. Det næste anlæg bliver fire gange så stort som det i Mesballe Energipark, og der bliver behov for yderligere maskinkraft til løft og flytning af solceller i stort antal.

“Vi får også behov for en stor teleskoplæsser, for solcellerne til det nye anlæg vejer omkring 1200 kilo hver og skal flyttes rundt og håndteres præcist i et ujævnt terræn på mellem 65 og 70 hektar”, fortæller Christian Bislev Willadsen.

 

Læs mere om Manitou ULM412H her

Scantruck A/S
Katkjærvej 5
7800 Skive
Skive Kommune
Danmark
CVR nummer: DK12485409

Kontaktperson

EB
Else Bach
Marketingkoordinator
+45 96147103 else@scantruck.dk

Send til en kollega

0.048