Altaner med udliggerjern: Husker du at efterse dem?
I andelsboligforeningen Matosa i NV i København er tiden moden til udskiftning af ejendommens 76 gamle altaner. Altanerne på den klassiske 30’er-ejendom blev bygget i 1982 med en estimeret levetid på 20 år, så de var nu i så dårlig forfatning, at den indbyggede stålkonstruktion efterhånden var helt nedbrudt.
Altanentreprenøren Alument har specialiseret sig i at udskifte eksisterende altaner, og i det igangværende projekt ved boligforeningen sørger Aluments egne montører for at få blotlagt det gamle stål i konstruktionen, hvorefter det korrosionsbeskyttes, så man sikrer, at det ikke gør mere skade. Renoveringen af AB Matosa foregår i tæt samarbejde med rådgivere fra Gaihede A/S og inkluderer også etablering af 9 nye altaner.
Faresignaler, du skal holde øje med
AB Matosa er bare én blandt mange danske etagebyggerier med gamle altaner, der trænger til udskiftning. En rapport fra Teknologisk Institut 2021 anslår, at der i Danmark findes helt op mod 50.000 altaner med udliggerjern, der er gennemtæret og slidt. Altanerne er typisk støbte og monteret på facaden, og det kan derfor være svært at se, hvornår en altan trænger til at blive udskiftet eller reparereret.
”Der findes flere forskellige typer af altaner på byggerier af ældre dato, men denne type med udliggerjern er en af dem, vi ser ganske ofte. Altanerne kaldes også for udkragede altaner og er kendetegnene ved, at den bærende stålkonstruktion er skjult i betonen og facaden. Det betyder, at det er vanskeligere at se og opdage, når der sker en eventuel gennemtæring af stålet,” siger Lars Bomholt, administrerende direktør hos Alument.
Der findes ikke lovkrav eller en tilsynsordning på eksisterende altaner, så det er vigtigt, at du som ejer og udlejer holder øje med eventuelle faresignaler. Opdages og udbedres skaderne ikke, kan det i værste fald betyde, at det er farligt at opholde sig på altanen.
”Vi anbefaler, at du er opmærksom på revner i betondækket på både over- og underside. Gennem revnerne kan der trænge fugt ind til stålet, som igangsætter en nedbrydningsproces. Stålet korroderer, hvilket får det til at udvide sig, og med tiden vil det vise sig ved afskalning eller udtrækninger i betondækket. Det er derfor supervigtigt, at du får fagfolk til at føre tilsyn,” siger Lars Bomholt.
Hvordan kan Alument hjælpe dig til sikre altaner?
Alument har ansatte, der kan håndtere hele udførelsespakken alt efter, hvad du ønsker hjælp til - herunder skitsering med respekt for bygningens arkitektoniske udtryk, myndighedsprojektering inkl. nedtagning af eksisterende altaner, efterfølgende murerarbejde med afsluttende skaller, etablering af terrassedør, flytning af radiator – og alt, hvad der ellers hører til en renovering.
Kontakt Alument på telefon: 30 15 21 09 eller e-mail: info@alumentdk.dk – holdet af rådgivere og tekniske tegnere står klar til at hjælpe dig med at finde den rette løsning.