23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Når det firkantede bliver cirkulært

Granulerede linoleumsgulve, fra skolebænk til sommerhus og all-in på energi. Læs om de nye grønne tiltag fra Expandia.

For snart 10 år siden startede Expandia et målrettet miljøarbejde, som handler om at reducere miljøpåvirkningen i alle dele af værdikæden. Moduludlejeren sætter ord og tal på indsatsen i en årlig miljørapport, hvor man også kan læse om de nyeste grønne tiltag.

– En cirkulær løsning kan godt være firkantet. For vores moduler kan bruges igen og igen, og vi arbejder hele tiden på at finde løsninger, som kan forlænge materialernes levetid og sænke vores CO2-aftryk. Og det hele bliver dokumenteret grønt på hvidt i vores miljørapport, siger Torben Færch, adm. direktør i Expandia Moduler A/S.

Granuleret gulv og gipspulver 

I Expandia handler den cirkulære tankegang ikke kun om koncernens egen produktudvikling, produktion, transport, montage og renovering. Der bliver også stillet krav til leverandører, og det er samarbejdet med gulvproducenten Tarkett et godt eksempel på.

– Vi har indgået en aftale, hvor vi sender alt spildmateriale og nedslidt gulvbelægning tilbage til Tarkett, hvor det bliver granuleret og brugt til nye gulve. I løbet af 2023 har vi sendt 2.252 kilo vinyl- og linoleumsgulv retur, og det sparer både produktionstid og masser af CO2, siger Torben Færch.

– Et lignende eksempel er vores samarbejde med firmaet James Hardie, der leverer fibergipsplader til vores moduler. I efteråret 2023 fandt vi sammen frem til en løsning, som gør det muligt at knuse de spildmaterialer, vi sender retur, og fremstille nye plader af det pulveriserede materiale, fortsætter han.

LÆS OGSÅ: 'MASKINRUMMET' PÅ PLADS TIL NY BYDEL PÅ AMAGER

Fra skolebænk til sommerhus 

Et Expandia-modul har en levetid på op til 30 år, når det løbende renoveres og energioptimeres. Men selv når lokalerne er udtjente og ikke længere kan bruges som børnehave, skole eller kontor, kan den bærende del af modulet stadig leve videre i en ny form.

– Rammen i vores moduler er lavet af 8,4 m3 træ, som let kan genanvendes. Derfor har vi indgået et samarbejde med en svensk fabrik, som overtager vores udtjente moduler, bearbejder rammerne og bruger dem i produktionen af mindre træboliger. Så et gammelt skolemodul kan for eksempel blive til et helt nyt sommerhus, fortæller Torben Færch.

LÆS OGSÅ: FRA BOLDBANE TIL MODULBYGGERI – KOM MED INDENFOR

Plusser i CO2-regnskabet

At modulerne fra Expandia kan cirkulere i op til 30 år er én ting. Men hvad kan man gøre for at reducere miljøpåvirkningen, inden den allerførste kunde flytter ind?

– Vi er gået all-in på energieffektivitet. Modulerne har god isolering i vægge, lofter og gulve, LED-armaturer og specialudviklede ventilationsanlæg. Og i 2022 omstillede vi vores produktion fra elvarme til vandbåren opvarmning, som er med til at energieffektivisere modulerne med omkring 50 procent, siger Torben Færch og fortsætter:

– Kvaliteten af materialer er også skruet endnu højere op. Så i år har alle materialerne i vores nyproduktion en levetid på minimum 15 år, og vi kan derfor skrue ned for renoveringsfrekvensen. Det er virkelig noget, der rykker i CO2-regnskabet, når man har en udlejningsflåde på næsten 22.000 moduler.

Klik her og læs miljørapporten fra Expandia. 

Expandia Moduler A/S
Munkegårdsvej 32
3490 Kvistgård
Helsingør Kommune
Danmark
CVR nummer: DK35636153

Kontaktperson

Send til en kollega

0.037