23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Restaurering af Gartnerhuset i Roskilde

MVZ er i fuld gang med at restaurere Gartnerhuset, et lerhus fra 1815, der hører til Sct. Hans Hospital i Roskilde. Det er et projekt, hvor mange elementer skal restaureres eller udskiftes.

Indvendigt skal der blandt andet lægges nye gulve, laves lofter, brystningspaneler og køkken. Udvendigt drejer det sig om facaden, dørpartier, døre og vinduer. 

Desuden er der taget, som skal have den helt store tur med brandsikring og ventilationsrum, nye lægter, ekstraspær og ny tagbelægning med egespån. 

For tiden arbejder MVZ med den meget spændende og omfattende nye tagkonstruktion, der etableres med helt nye spær, som laves identiske med de gamle spær. 

Tre håndværkere og to lærlinge fra MVZ arbejder på denne spændende opgave. De producerer nye spær nede på jorden i et opstillet telt og hejser dem derefter på plads. Når tagkonstruktionen er færdig, skal taget efterfølgende beklædes med egespån. 

Et lerhus fra 1815

Gartnerhuset er bygget i 1815 og et særligt hus, da det formodentligt er det sidste eksisterende hus i Danmark, som er bygget efter pisé-metoden, som indebærer opbygning af murværket med stampet lerjord. Det er derfor en yderst interessant opgave, MVZ er i gang med at løse. 

Da det gamle Sct. Hans Hospital i København blev ødelagt under Københavns bombardement i 1807, valgte man at udflytte hospitalet til dets nuværende placering i Roskilde. 

Der blev samtidig bygget 23 boliger til hospitalets funktionærer på hospitalets grund, da man gerne ville gøre det attraktivt at arbejde helt derude i Roskilde. 

Gartnerhuset er det eneste af de 23 huse, som stadig står. Hospitalets overgartner boede i huset og styrede hele arbejdet med at dyrke jorden og forsyne hospitalet med friske råvarer til køkkenet. 

Gartnerhuset var beboet indtil omkring år 2005, men har stået tomt siden. Det er planen, at huset skal bruges til møder, workshops og undervisning, når restaureringen er fuldført.   

Pisé-metoden - lerstampede vægge

Denne metode skulle gøre husene mere brandsikre i forhold til de traditionelle bindingsværkshuse. Men metoden kunne være svær at arbejde med i det danske klima, da de store lerplader skulle være tørre, før de kunne stampes. 

Ved regnvejr skulle husene derfor dækkes til under opførelsen. De fleste lerhuse i Danmark er opført ved hjælp af wellerwande metoden, hvor leret blandes med halm, så det bliver mindre følsom overfor fugt.  

Mogens V. Zeltner A/S
Rugmarken 14
3520 Farum
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK34470766

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047