23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Eksperter i plantefibre udveksler viden

Den 22. og 23. oktober 2015 var Teknologisk Institut, Træ & Miljø, vært for konferencen FiberTies. Træfibre er flittigt brugt historisk set, men der er rigt potentiale for yderligere brug af træfibre i industrien.

Formålet var at lave en platform for viden omkring brug og implementering af biofibre og derfra etablere et netværk målrettet industrielle partnere, designere, arkitekter, universiteter og videninstitutioner. Målet er at skabe et samarbejde mellem spillere med ideer, viden, biomasse, produktionsfaciliteter og produktønsker som igennem udvikling, test og demonstration sammen kan skabe produktion af nye biobaserede materialer.

Træfibre er flittigt brugt historisk set, men der er rigt potentiale for yderligere brug af træfibre i industrien. Den viden, som eksisterer i forskningsverdenen kunne samtidig være til stor gavn for spillere, som ønsker at udnytte nye typer biomasse som kilde til fibre.

”Der er rigtig stort potentiale i at sætte de industrielle partnere sammen med videnpartnerne. Vi kender plantefibre som hamp, bambus og bomuld, som alle bruges industrielt og på etablerede markeder, men der findes en række andre plantefibre, som også er interessante at se på. De nye fibre kan vise sig at være værdifulde for industrien på lige fod med førnævnte”, fortæller Natanya M. L. Hansen, ph.d. og konsulent i Træ & Biomaterialer på Teknologisk Institut og medarrangør af FiberTies konferencen.

På jagt efter nye fibre og multianvendelig hamp
En af hovedtalerne, senior projektleder, Mark Lawther fra Teknologisk Institut, Træ & Biomaterialer, gav et indblik i fibrenes verden, med sit oplæg om at være på jagt efter nye biomaterialer.

”Jagten på biomaterialer til industrien er blevet ekstra intens gennem de senere år, hvor bæredygtighed er kommet i fokus. Jagten er drevet af krav fra både forbrugere, designere og beslutningstagere, som altid er på udkig efter nye materialer, som er endnu mere miljøvenlige end dem vi kender”, fortæller Mark Lawther. Han forklarer desuden, at det er vigtigt at finde de rigtige fibre og se på cost-benefit ved at sammenligne produktionsmetoder og omkostninger med fibrenes egenskaber og anvendelsesmuligheder.

En anden af dagens talere var seniorrådgiver Bodil Engberg Pallesen fra AgroTech, som fortalte om hamp som byggemateriale og til tekstil. Hamp er en meget anvendelig plante med en række gode egenskaber og kan bl.a. bruges til isolering, tøj, kompositmaterialer, fiberplader, papir og tovværk. Et hampeprodukt som er udviklet i samarbejde mellem AgroTech og en virksomhed er fibermåtter. Fibermåtterne er et bæredygtigt produkt som bl.a. bruges til isolering. Casen viser, hvordan det er muligt at anvende nye typer plantefibre til at indgå i produkter og udvikle dette i samarbejdet med en virksomhed.

Spændende forskning og glad arrangør
Dagen bød på mange spændende talere fra både ind og udland, deriblandt Anand R. Sanadi fra Københavns Universitet. Han er ekspert inden for grænseflader i polymerkompositter og han arbejder primært med forskning i biomasse og træmaterialer, kompositter, nanofibre og biobaserede lime.

I sit oplæg kom Anand R. Sanadi blandt andet ind på udvikling af kompositter med op til 75-90 % fibre og uden indhold af formaldehyd. Han viste en række interessante eksempler på anvendelsen af den slags kompositmateriale, fx til møbler og hustage, hvor der primært anvendes fibre fra træaffald.

En anden af dagens arrangører, faglig leder i Træ & Biomaterialer på Teknologisk Institut og koordinator af FiberTies, Anne Christine S. Hastrup, var godt tilfreds med de to konferencedage. Der var et fint fremmøde og stor diskussionslyst om brugen af plantefibre.

”Det har været rigtig vigtigt for os, at deltagerne havde lyst til at diskutere og se muligheder for dette område og danne et netværk, hvor vi kan sparre med hinanden og sammen fremme udviklingen og anvendelsen af nye fibre i industrien. Vi er i den grad blevet bekræftet i, at der er et behov for vidensdeling i form af konferencer og netværk som FiberTies”, fortæller Anne Christine S. Hastrup, som også afslører, at der vil komme flere netværksarrangementer i fremtiden bl.a. med fokus på idéudvikling og projektsamarbejde for at skabe vejen mod konkrete produkter.

Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg
Gregersensvej 4
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116

Kontaktperson

CVL
Christine Vodsgaard Larsen
Faglig leder
+45 72 20 21 49 chla@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.047