Bakteriefrit brusevand i etagebyggerier
Bakterievækst i bruservandet er desværre en kendt udfordring i flere danske etageejen-domme, institutioner og svømmehaller med stort forbrug af varmt vand.
Store anlæg kræver effektive systemløsninger for at opnå tilstrækkelige vandtemperaturer. Valg af rør kan derfor få afgørende betydning i både nybyg og renoveringer.
Brugsvandstemperaturer på 55-60 ˚C kan være svære at opnå i etageejendomme eller instituti-oner med stort varmtvandsforbrug. Ikke desto mindre er det en forudsætning for at sikre såvel sundhed som brugsoplevelse for bygningernes brugere og beboere.
Der er flere udfordringer forbundet med varmtvandscirkulation i større byggerier. Først og fremmest kan det være svært overhovedet at opnå den ønskede temperatur, når vandet skal fragtes langt og tappes hyppigt af flere uafhængige brugere fordelt på flere tager. Dernæst kan ventetiden på det varme vand medføre irritationer for brugerne og økonomiske udgifter i form af vand- og energispild for bygherren og beboerne. Til sidst optager flere rørsystemer unødvendigt meget spildplads i bygningens skakter.
Integreret isolation
Et cirkulationsrør kan med fordel integreres i de øvrige varmtvandsrør. På den måde kan bygherre opnå op til 30 procents energibesparelse, samtidig med at pladskrav i byggeriets skakter minimeres. Installationsteknisk er integrerede cirkulationsrør ideelle at arbejde med, fordi der kun skal presses og monteres ét varmvandsrør, ligesom det i forbindelse med renoveringer er nemt at demontere cirkulationsrøret fra varmtvandsrørets bundstykke.
Fordelene ved at integrere cirkulationsrøret i de øvrige varmtvandsrør er mange i praksis. Det skyldes ikke mindst, at integrationen udnytter de øvrige varmvandsrør til isolation, hvilket optimerer opvarmningen af brugsvandet. Det sikrer brugskvaliteten, da vandet hurtigt opnår den ønskede temperatur selv oppe på femte sal, og det minimerer de økonomiske udgifter til vandets opvarmning.