23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Fortovet fortærer forureningen

Teknologisk Institut leder et projekt til 45 millioner kroner af EU med 12 partnere, der skal undersøge mulighederne for at bruge titaniumdioxid til at fjerne luftforurening i København.

Af René Mølskov, xrem@berlingskemedia.dk
Foto: Martin Sørensen

På gasværksvej har kommunens folk lige lagt nye fliser. Nogle af dem er ganske almindelige fliser, som vi kender dem fra resten af byen. Men halvdelen af de 800 fliser, der bliver lagt, er af en helt særlig støbning. Fliserne indeholder stoffet titaniumdioxid, der reagerer med kvælstof-ilter og sollys, så resultatet bliver helt uskadelige nitrater (salte). Kvælstof-ilter er også kendt som NOx eller nitrogenoxider og er den forurening som vi kender fra bilernes udstødning, kraftværker og forbrændingsanlæg.

Et ton titaniumdioxid
Thomas Pilegaard Madsen er civilingeniør ved Teknologisk Institut og er en del af den projektgruppe, der står for forsøget på Gasværksvej.

»Titaniumdioxid findes i naturen, men aldrig i ren form. For at gøre det til en effektiv fotokatalysator bruger man svovlsyre til processen. Det er en omstændig proces, der også er relativ dyr,« fortæller Thomas Pilegaard Madsen.

Teknologisk Institut har lavet en aftale med et britisk firma, der producerer titaniumdioxid i rigelige mængder. Et ton titaniumdioxid er indtil videre bestilt.

Fra Nox til nitrat
Titaniumdioxiden er støbt direkte ind i fliserne og er bundet i den hærdede beton. Når der findes NOx i luften over fliserne udnytter titaniumdioxiden sollysets fotoner til at nedbryde den skadelige NOx

»Populært sagt kan man sige, at titaniumdioxiden optager lysets fotoner og kvitterer med at nedbryde NOx til NO3, altså uskadeligt nitrat,« fortæller Thomas Pilegaard Madsen.

Der ligger dog en udfordring gemt i, at der skal uv-stråler fra solens lys til, for at sætte gang i processen.

Det bliver bedre endnu
Teknologisk Institut leder et projekt til 45 millioner kroner af EU med 12 partnere, der skal undersøge mulighederne for at bruge titaniumdioxid til at fjerne luftforurening i København. Og forsøget på Gasværksvej er blot første etape.

»De fliser, der nu er lagt på Gasværksvej er første generation. Næste del af projektet bliver at modificere det på molekylært niveau, så det også virker i synligt lys og ikke kun i UV,« siger Thomas Pilegaard Madsen.

Han har gode forventninger, men tror på, at det kan blive langt bedre på sigt.

»Vi har set fra forsøg i blandt andet Malmø, at vi kan forvente et niveau på 10-15 procent. Men det er vel at mærke fra første generation. Det er klart, at når vi her på for eksempel Vesterbro ligger på de nordlige breddegrader, så kommer der ikke så meget uv-lys fra solen,« siger han.

Stort potentiale
Hvis anden generation titaniumdioxid bliver så effektivt, som man på Teknologisk Institut håber, så kan luftforurening fra bilos være en saga blot.

»Det kan få relativ stor betydning for byerne. Det altafgørende er, hvor stort et areal, man bruger det på. Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken og love, at det kan fjerne al forurening, men vi vurderer det har et stort potentiale,« siger Thomas Pilegaard Madsen.

Lige nu arbejder Teknologisk Institut også på muligheden for at bruge titaniumdioxiden på vægge eller andre lodrette flader. I beton-autoværnet på Holbækmotorvejen bliver der også brugt beton med titaniumdioxid på udvalgte steder.

»Der findes et utal af præventive løsninger, men jeg kender ingen andre muligheder for at fjerne forureningen, når den først er sluppet løs. På den måde er det helt unikt,« fortæller han.

På Gasværksvej begyndte Teknologisk Institut allerede for et år siden at måle luftforureningen. Når de har målt denne og næste sommer, har de resultaterne af forsøget klar. Og måske ender det med miljø-fliser til resten af København.

Artiklen er skrevet af René Mølskov og bragt i Vesterbrobladet den 27. juli 2012

Foto: Fortovet på Gasværksvej skal snuppe forureningen fra luften. Helt særlige fliser kan omdanne farlige udstødningsgasser til uskadelige salte.

Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg
Gregersensvej 4
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116

Kontaktperson

CVL
Christine Vodsgaard Larsen
Faglig leder
+45 72 20 21 49 chla@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.047