23948sdkhjf

Dårlige betalere giver virksomheder lommesmerter

Over halvdelen af de danske virksomheder er i knibe, fordi deres skyldnere ikke betaler. Helt præcist oplyser 56 pct. af de danske virksomheder, at de har likviditetsproblemer alene på grund af dårlige betalere.
Danske virksomheder er blevet dårligere til at betale hinanden. Netop nu oplever 56 pct. af virksomhederne, at der er lavvande i kassen, fordi deres kunder ikke betaler til tiden. Det er en stigning på otte procent i forhold til sidste år, og er en indikation på, at finanskrisen ikke er ovre endnu.

- Virksomheder i Danmark og resten af Europa forsøger at overleve krisen, men er fanget i en ond cirkel, hvor de forsøger at betale deres regninger så sent som muligt, og samtidig kæmper de at få deres egne fakturaer betalt så tidligt som muligt, siger Morten Engelbæk, der er direktør i Intrum Justitia i Danmark.

Bedre til at betale til tiden til tiden

Der er et lille lyspunkt, idet danske skyldnere nu betaler deres kreditorer lidt hurtigere end sidste år. I Danmark er betalingsforsinkelsen i business-to-business-betalinger faldet fra 13 til 12 dage, og fra 12 dage til 10 dage i business-to-consumer betalinger.

Betalingsforsinkelsen hos den offentlige sektor oplever ingen forbedringer. Den forbliver uændret med en betalingsforsinkelse på 12 dage. Den positive ændring i betalingsforsinkelsen er dog ikke nok til at løfte virksomhedernes likviditet.

Danske virksomheder opgiver 44 mia. kr.

Et andet lyspunkt er, at danske virksomheder i de seneste 12 måneder har afskrevet mindre gæld end de foregående 12 måneder. 2,6 pct., svarende til 44 mia. kr. af den samlede gæld, er afskrevet som tab i de seneste 12 måneder, hvor det året før var 2,9 pct.

Men danske virksomheder kan stadig lære noget af virksomheder i de andre nordiske lande, som klarer sig bedre i European Payment Index. Finland oplever eksempelvis, at afskrevet gæld er faldet med 16 pct. fra sidste år til 1,6 pct. - den laveste andel i Europa.

Erhvervslivet ser ingen bedring det kommende år

European Payment Index viser også, at 92 pct. af virksomhederne i Danmark forventer, at deres skyldnere enten vil få endnu sværere ved at betale eller forbliver på det samme niveau de kommende tolv måneder.

Intrum Justitia foreslår følgende 10 skridt, der kan hjælpe virksomhederne med hjælpe sig selv:

1. Udarbejd og implementer en solid kreditpolitik for at minimere risici og øge omsætning

2. Følg op på hvert trin af din kreditstyringsproces

3. Identificer de kunder du handler med

4. Lav en tydelig aftale med dine kunder hvor du opridser alle dine forretningsbetingelser

5. Integrer salgs-, marketing- og økonomiafdelingen for at undgå misligholdelser

6. Foretag kontinuerlige adressetjek på kunder

7. Hold øje med økonomiske og branchemæssige forhold hos dine nøglekunder

8. Implementer hurtige betalingspåmindelser og påfør eventuelt renter

9. Udvid din kundeportefølje og hold den i balance

10. Vent aldrig, tag altid øjeblikkelig handling på dine udeståender

tøtte

Læs også: Sælg dine fakturaer og kom ud af kreditklemmen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078