23948sdkhjf

Så er de unge flyttet ind: Det første af tre håndværkskollegier står klar

Håndværkskollegiet i Horsens, som har slået dørene op for de første beboere, har kostet 530 mio. kroner

Efter knap to et halvt års byggeri står Håndværkskollegiet i Horsens nu færdigt, og de første beboere er allerede flyttet ind. 

Kollegiet, der er det første af sin slags, er opført på de tidligere godsbanearealer i Horsens. 

Det er det første af tre på landsplan, som BRFfonden gennem Fonden for Håndværkskollegier samlet investerer 1,5 mia. kr. i. Målet er at styrke de unges vilkår og dermed øge tiltrækning og fastholdelse af elever i håndværksuddannelserne. Kollegiet i Horsens har kostet 530 mio. kr.

Med inspiration fra højskoler og skolehjem vil forstanderen på kollegiet i Horsens og de fem tilknyttede faglige mentorer vejlede, inspirere og støtte de unge lærlinge med plads til samtaler om både værktøj og hverdagsliv, lyder det i en pressemeddelelse. 

Med værksteder og fællesaktiviteter bliver lagt vægt på, at kollegiet bliver mere end et sted at bo. Værkstederne i Horsens er indrettet med udgangspunkt i håndværksfagene murer, maler, snedker og tømrer.

- Vores store ambition og forhåbning er, at vi kan skabe et attraktivt ungdomsmiljø baseret på stærke sociale og faglige fællesskaber, siger kollegiedirektør i Fonden for Håndværkskollegier, Anne Sophie Madsen.

- Håndværkselever kan desværre opleve at blive mødt med fordomme om deres valg af uddannelse. Vi ønsker, at fremtidens danske håndværkere skal mærke, at deres fag er attraktive, vigtige og prestigefyldte. Vi tror på, at vi ved at skabe gode rammer for lærlingenes uddannelsestid kan styrke stolthed, fællesskab og trivsel, og i sidste ende gøre det attraktivt for flere unge at vælge en håndværksuddannelse, fortsætter hun. 

Ukendt land

16 unge er flyttet ind på Horsens-kollegiet, som i alt har plads til 84 beboere. Beboerne fordeles ifølge kollegiets hjemmeside i seks boligklynger og i henholdsvis et- og toværelseskollegieboliger med eget toilet og bad, mens der deles om køkken og vaskefaciliteter.

- Med vores første håndværkskollegie betræder vi på mange måder ukendt land. Vi skal skabe en helt ny tradition, og det er afgørende for os, at vi udvikler kollegiet sammen med de unge. Og vi vil arbejde for, at vores erfaringer kan inspirere i hele sektoren, siger Anne Sophie Madsen.

Kollegiets officielle indvielsesdag er onsdag den 3. april. Det er tegnet af CUBO og Jesper Danø, mens Nordstern som totalentreprenør har stået for opførelsen. 

De øvrige to kollegier opføres i Herning og i Musicon ved Roskilde og åbner henholdsvis i 2025 og 2027. Kollegiet i Herning er tegnet af Dorte Mandrup, mens Loop og ReVærk har slået stregerne til det i Musicon. 

Kort om kollegierne

Hvert kollegie får en forstander, der har egen bolig tilknyttet kollegiet. Desuden vil mentorer på hvert kollegie støtte kollegianerne i deres faglige udvikling.

Der er værksteder på kollegierne, hvor beboerne kan mødes om deres fag og udvikling som håndværkere.

Beboerne skal være mellem 18 og 28 år og have minimum et år tilbage af deres uddannelse for at kunne ansøge om at bo på kollegierne.

Kilde: Fonden for Håndværkskollegier

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125