23948sdkhjf

Isolering uden fugt: Porebeton og ler er godt for bindingsværket

Som en del af renoveringen af staldgården på godset Holstenshuus på Fyn for snart 10 år siden blev der monteret fugtmålere i væggene

I 2014 stod de tre udlejningsboliger i staldgården på godset Holstenshuus på Fyn over for en gennemgribende renovering. En stor del af renoveringen gik på at efterisolere indervæggene, og her faldt valget på Xellas porebetonsisoleringsløsning Multipor, der sammen med et lag af ler har vist sig at være et godt match med bindingsværk.

Som en del af renoveringen blev der monteret fugtmålere i væggene, og resultaterne har gjort, at Holstenshuus er blevet en vigtig reference for fremtidens efterisolering.

Udlejningsboligerne i staldgården fra 1870 på Holstenshuus nordøst for Faaborg tæller tre bindingsværkshuse på næsten 550 kvm. I forbindelse med totalrenoveringen og isoleringen, blev der monteret fugtmålere, så man kunne følge med i, hvordan porebetonen arbejder med fugten, og for at sikre de bevaringsværdige bygningers sundhed. Nu er de første resultater landet.

- Hvis man vil nedbringe energiforbruget og forbedre indeklimaet i et bindingsværkshus som staldgården, der hører til Holstenshuus, skal der isoleres. Når man så samtidig ikke vil ødelægge det flotte udseende, som staldgården har, så er Multipor det oplagte valg til at isolere indendørs, siger Joakim Wandegren, Head of Technical & Sustainability hos Xella Skandinavien.

- Multipor er diffusionsåbent, hvilket betyder, at fugten på en naturlig måde passerer igennem Multiporen og puds uden, at det bliver lukket inde og skaber problemer i konstruktionen. Derefter spredes det ud i rummene og herfra kan fugten nemt ventileres ud. Målingerne på fugten er rigtig gode – og vi fortsætter med at måle i mange år endnu, forklarer Koakim Wandgren.

Fugtmålinger er et godt værktøj

I fire år var tømrer Morten Bro leder af den omfattende renovering. Hele idéen med renoveringen er, at om 100 år skal Holstenshuus stå lige så sundt og stærkt, som det gør i dag efter renoveringen. Det har krævet nye og moderne metoder.

En af de nye metoder er, som nævnt, opsætning af fugtmålere i en nordlig og sydlig væg samt i en indendørs væg. Det giver Morten Bro et godt værktøj til at se, hvordan porebetonen i samarbejde med leret transporterer fugten i løbet af et helt år. Fælles for målingerne er, at de ligger på et godt og stabilt niveau.

- Målingerne giver os et rigtig godt værktøj til at se, om Multiporen arbejder med fugten, som den skal, og dermed skaber et godt og åndbart indeklima. Vi er meget imponerede over den evne, som Multipor i samarbejde med laget af ler har til at transportere fugt i løbet af hele året, siger Morten Bro og fortsætter:

- Porebetonen har vist sig at være det helt rigtige valg, og har sørget for, at huset ikke er blevet overisoleret, som man for eksempel kan se det med dampspærresystemer. Her kan man risikere, at man ikke kan komme af med fugten igen. Grunden til, at målingerne er gode er, at porebetonen er ekstremt åndbar, forklarer den erfarne tømrer.

Håndværkere på besøg

De mange besøgende på Holstenshuus har i årevis kunne nyde det flotte landskab i haven, men nu er det solide og bæredygtige håndværk også blevet en attraktion, fortæller Morten Bro.

- Andre håndværkere kommer for at lære, hvordan man kan bruge Multipor porebeton til at sikre et godt og sundt indeklima i et bindingsværkshus.

- Folk har fået øjnene op for, hvordan vi har gjort det her på Holstenshuus. Der kommer håndværkere udefra, der gerne vil blive klogere på den måde, vi har efterisoleret et bindingsværkshus på. Her bliver de imponerede lige så snart, de træder ind ad døren. Man bliver mødt med en behagelig oplevelse af temperatur, fugt og komfort, fremhæver Morten Bro.

- Det er specielt at være med til at renovere et sted som staldgården på Holstenshuus. Vores vision med renoveringen har hele tiden været, at den skal holde mindst 100 år og, at det skal være en bæredygtig renovering. Derfor passer et produkt, der kun består af kalk, sand og vand perfekt til netop dette, fastslår Morten Bro.

Artiklen er en del af temaet PASKRAM .

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079