23948sdkhjf

HÅNDVÆRKSRÅDET: Regeringen tryner virksomhedernes klageret

Nye regler for klager i udbudssager vil tvinge især de små- og mellemstore virksomheder til at droppe sager mod uretfærdige kommuner, mener Håndværksrådet
Virksomhederne bliver fremover hårdt ramt økonomisk, hvis de klager over tvivlsomme udbudssager. Det er resultatet af de nye regler for klager i udbudssager. Urimeligt og unfair, mener Håndværksrådet.

De nye regler vil reelt kvæle mange klager over udbud fra de små og mellemstore virksomheder ved at ramme dem på pengepungen. Forslaget vil gøre det så dyrt og økonomisk risikabelt at klage, at det ifølge Håndværksrådet vil medføre, at tvivlsomme udbudsaftaler aldrig bliver prøvet og ændret, siger chefkonsulent og jurist i Håndværksrådet, Jeppe Rosenmejer.

Virksomheder har ikke råd til at tabe

- Det er tydeligt, at regeringen ønsker at nedbringe antallet af sager ved klagenævnet ved at skrue priserne i vejret. Og der er desværre ingen tvivl om, at det vil afskrække de små og mellemstore virksomheder fra at klage over urimeligheder i offentlige udbud, selv om de oplever, at der er sket urimeligheder. Risikoen for at blive afvist er der altid. Og den risiko har de ikke længere råd til at løbe, siger Jeppe Rosenmejer.

Med det nye forslag ønsker Regeringen både at hæve gebyr og omkostninger i forbindelse med at klage til Klagenævnet for Udbud over en udbudssag. Gebyret skal op på 20.000 kroner. Og så kan virksomhederne idømmes at betale sagsomkostninger til de offentlige myndigheder, hvis virksomhederne ikke får medhold i klagen.

Straffer de forkerte virksomheder

Håndværksrådet mener, forslaget rammer helt forbi, da SMV'erne bliver ramt hårdt, selvom det ikke er SMV’erne, der overbebyrder eller misbruger klagesystemet.

- Det er i forvejen meget dyrt for virksomhederne at føre sager ved Klagenævnet for Udbud, og mange virksomheder opgiver allerede nu at gøre krav på deres ret, fordi de simpelthen ikke har råd til at føre sagen. Dertil kommer, at virksomhederne ofte ikke klager af frygt for at blive blacklistet hos deres kommunale og offentlige kunder, siger chefkonsulenten.

Dårlig sag på flere niveauer

Håndværksrådet har gennem længere tid protesteret mod nye regler, som ironisk nok vil spænde ben for regeringens ønske om mere konkurrence inden for udbud af offentlige opgaver.

- Regeringen har i programerklæringer erklæret, at de ønsker øget konkurrence og mere for borgernes skattepenge. Der har desværre i løbet af året kommet en lind strøm af forslag, der får den stik modsatte effekt, nemlig at der vil komme færre udbud. Og det nye er bare endnu et, som desværre i høj grad vil udelukke de små og mellemstore virksomheder fra at kunne deltage i udbud på rimelige vilkår, siger Jeppe Rosenmejer.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079