Startede med gennemrustet loppefund - nu har Andreas kunder i øverste liga
Mens gammel kærlighed som bekendt ikke ruster, ser det anderledes ud med savklinger. Alligevel kunne Andreas Reufkaus Hansen ikke rigtig slippe den gamle sav, han for en håndfuld år siden faldt over på et nordsjællandsk loppemarked.
- Den havde sådan et meget fint, ornamenteret træhåndtag, men bladet var totalt gennemrustet, fortæller den tyskfødte maskiningeniør, der qua sin uddannelse har stort materialekendskab.
- Så jeg kunne godt se, at rusten sagde noget om kvaliteten af stålet.
Ikke desto mindre var det lige i overkanten, at sælgeren forlangte 100 kr. for det udtjente værktøj, mente Andreas Reukauf Hansen i første omgang.
- Men nej, sagde han, den vil du blive rigtig glad for – sliber du den op, har du en sav, der kan holde for livet, gengiver han salgstalen.
Visit fra Langeland
Loppemarkedsbesøget blev dermed startskuddet til hobbyvirksomheden Nordvirke Saws, som Andreas Reukauf Hansen i dag driver ved siden af fuldtidsjobbet som maskiningeniør hos Dall Energy og rollen som far til to.
I værkstedet, der ligger i forlængelse af hjemmet i Kokkedal, bruger han en 10-15 ugentlige timer på at fremstille save i hånden efter gammel tradition, og uden de store armbevægelser har han sikret sig prominente navne i kundekredsen.
- Jeg har blandt andet møbelsnedkere fra den øverste liga – nogle af dem der laver unika-produkter til flere 100.000 kroner, men jeg har også lavet save til andre slags snedkere, fortæller Andreas Reukauf Hansen.
En vigtig rollemodel
Andreas Reukauf Hansen har siden november 2023 været beskæftiget hos Dall Energy, der leverer biomasseteknologi, og også her har man bemærket maskiningeniørens passion for detaljen.
- Andreas' engagement i sin hobby med at lave save strækker sig langt ud over hans personlige interesser - det gennemsyrer i høj grad også hans professionelle liv hos Dall Energy, hvor hans omhyggelige sans for detaljer, urokkelige engagement og uendelige passion afspejler selve kernen i vores virksomhedskultur, fortæller Dorte Daugaard Jensen, der har titel af Recruitment Lead i den Hørsholm-baserede virksomhed.
Hun peger på, at Andreas Reukauf Hansen konstant søger efter nye veje til forbedring og innovation, og at han ikke er bange for at byde ind med sin ekspertise, når det kommer til virksomhedens interne processer.
- Ikke tilfreds med blot at være en dygtig medarbejder deler han generøst sit omfattende netværk og foreslår initiativer, der skubber os fremad. Hans proaktivitet ses også tydeligt i hans initiativ til at lære fransk på egen hånd, da Frankrig er et fokusområde for os, fremhæver Dorte Daugaard Jensen og fortsætter:
Det viser, at han – ligesom i sin hobbyvirksomhed – er villig til at gå den ekstra mil for at nå et større mål. Han er virkelig en rollemodel for den måde, vi gør tingene på hos Dall Energy.
Læs mereNordvirkes digitale tilstedeværelse består af en selvgjort hjemmeside samt profiler på facebook og instagram, men savmageren, der ikke har brugt en eneste krone på promovering, sætter især pris på de kunder, der kommer på andres anbefaling.
- Jeg vil gerne have, at folk siger til hinanden “den her sav – huha, den er god”.
Derfor kunne han dårligt sige nej, da en møbelsnedker fra Langeland klokken kvart i spisetid og uden forudgående aftale bankede på døren til privaten med kæreste i den ene hånd og to save fra det hæderkronede amerikanske Lie Nielsen i den anden.
- Han stod der helt desperat og havde fået en stor ordre, men kunne ikke finde nogen, der kunne gøre hans save skarpe. Jeg syntes, det var så cool, at han var kørt hele vejen, så selvfølgelig sagde jeg ja, fortæller Andreas Reukauf Hansen med et grin.
Øl til antikvaren
Det gode ry, den tyske maskiningeniør har sikret sig blandt saventusiaster, er bogstaveligt talt resultatet af et langt, sejt træk, der startede med det nordsjællandske loppefund.
- Da jeg fik saven renset for rusten, kom der noget lækkert stål frem, men det tog mig flere forsøg - mange forsøg - at få den skarp igen, fortæller han.
Faktisk, indrømmer Andreas Reukauf Hansen, tog det omkring et års tid, før han pludselig ramte den “spot on”.
- Og så en dag gled den bare gennem træet. Det var en kæmpe aha-oplevelse, for kunne jeg gøre den skarp, kunne jeg også gøre andre save skarpe.
Den første loppemarkedssav blev derfor fulgt af flere, og i takt med at han delte resultaterne af sit arbejde på sociale medier, begyndte forespørgslerne at dukke op.
- Der er åbenbart mange, der har gamle save liggende, som de ikke har kunnet få skarpe. Og her er jeg altså blevet savenes redning, siger han.
For Andreas Reukauf Hansen var det dog ikke nok at mestre slibeteknikken, og når google svigtede udi traditionel savfremstillingsteknik, gik han på jagt i antikvariater i europæiske storbyer.
- Der var blandt andet et sted i Hamburg, hvor man kunne finde nogle bøger. Her brugte jeg en dag to timer af ekspedientens tid på at sende ham i arkivet, og til sidst var jeg nødt til at betale mere og komme med en kasse øl - men han syntes, at det var megafedt, fordi det var så nørdet.
En glemt viden
Med en fem-seks bøger som referencelitteratur gik Andreas Reukauf Hansen i gang med at fremstille sine egne save efter de traditionelle principper. Principper han ikke har set spor grund til at gøre op med.
- Jeg tilføjer ikke nogen features overhovedet. Mine rygsave ligner nøjagtig dem, man kunne købe for en 200-300 år siden, og det er save, som virker, som holder, og som ser smukke ud, siger han.
Derfor ærgrer det ham også, at industrialiseringen i høj grad har skubbet et gammelt håndværk ud i kulden.
- Pludselig kunne man bygge save maskinelt og lave 1000 om dagen, og derfor kunne man også lave dem billigere – men det går ud over kvaliteten, når ting bliver billigere, og industrialiseringen har skabt et mindset, hvor ting ikke længere må koste noget. Derfor stiller folk ikke længere krav til kvalitet, smukt design og lækre produkter, lyder Andreas Reukauf Hansens analyse.
Med Nordvirkes spirende succes har han dog fået bevis for, at der stadig findes håndværkere, der vil betale for godt håndværk. Her koster en rygsav minimum 3000 kr., men trods den voksende kundekreds har stifteren for nuværende ingen planer om at gøre hobbyvirksomheden til en fuldtidsbeskæftigelse.
- Teknisk set kunne det godt lade sig gøre, men det kræver nok, at man spænder livremmen lidt ind, og med små børn og adresse i Nordsjælland bliver det ikke lige nu. Samtidig ville det også risikere at ødelægge charmen, hvis jeg sådan skulle have strategiske mål, og jeg insisterer på ikke at tjekke indbakken hver dag, for det er et passionsprojekt, og jeg vil ikke have, at der går hamsterhjul i den, siger han.
Hvad end det ender som fuldtidsprojekt eller ej, håber Andreas Reukauf Hansen, at den viden, han de seneste år har samlet, også vil komme eftertidens saventusiaster til gode.
- Jeg kunne godt have lyst til en dag at samle det hele i en bog, så alle de år, jeg har brugt på at tilegne mig viden, ikke går tabt, når jeg ikke er her længere. Og så fremtidige generationer ikke behøver gå på jagt i antikvariaterne, lyder det.