23948sdkhjf

Tømrermester i økonomisk klemme med EUX-elev

Ansættelsen af en EUX-elev gav sidste år budgettet hos Tømrerfirmaet Adamsen A/S i Havnelev ved Rødvig på Stevns en ordentlig én på tuden. Eleven viste sig at koste langt mere, end hvad firmaet ellers havde fået oplyst
- Jeg forhørte mig hos Dansk Byggeri, BAT-Kartellet og flere forskellige skoler, men ingen kunne give mig en pris på, hvad det kostede for en EUX-elev, og de tal jeg fik fra EUC Sjælland var en tredjedel under den egentlige pris. Det et er udelukkende på grund af dem, at vi fik det her problem, siger Niels Freitag til Mester Tidende.

- Medregner man de variable omkostninger under hele uddannelsen, så er tabet for mesteren faktisk helt oppe 420.000 kroner, hvis eleven går på timeløn. Det er jo urimeligt, at det skal koste 100.000 kroner om året at uddanne en EUX-elev, siger Niels Freitag til Mester Tidende.

Eleven opsagt

- Vi forsøgte først at lave en gensidig opsigelse af aftalen, men blev presset til ensidigt at opsige eleven. Siden har jeg brugt mere end 250 timer på møder og i telefonen på sagen. Den samlede udgift for det her er over 400.000 kroner, siger Niels Freitag, medindehaver af Tømrerfirmaet Adamsen A/S til Mester Tidende.

Hos Erhvervs Uddannelses Center Sjælland fik Niels Freitag at vide, at der var nogenlunde balance hvis han som minimum bare fakturerede 71,30 kroner pr. time eksklusiv variable udgifter.

Men det tal var skudt langt under mål. Som Mester Tidende kunne afsløre i sidste udgave er det rigtige tal for at uddanne en EUX-elev 209 kroner i timen fordelt over hele læretiden.

- Medregner man de variable omkostninger, skal der faktureres minimum 282 kroner i timen eksklusiv moms, siger Niels Freitag til Mester Tidende.

EUC undskylder vildledning

Da Adamsen A/S sidste år ansatte EUX-eleven, fik virksomheden at vide, at hvis han som minimum bare fakturerede 71,30 kroner pr. time eksklusiv variable udgifter, ville der være nogenlunde balance i regnskabet.

- Vi har ikke haft nogen intentioner om at vildlede nogen i den her sag. Vi har taget konsekvensen heraf, og ansatte her må ikke længere antyde noget som helst om, hvad det koster virksomhederne at have lærlinge ansat.

Jeg kan kun beklage og henvise andre mestre til byggeriets hjemmeside bygud.dk, hvor der ligger en beskrivelse af, hvad der er af tilskud til virksomheder, mens lærlingen er på skole, siger uddannelses- og erhvervsleder Ivar Hansen, EUC Sjælland til Mester Tidende.

Tømrerfirmaet Adamsen A/S endte med at måtte fakturere 282 kroner eksklusiv moms for lærlingen. Virksomhedens ejere lægger ikke skjul på, at de er både ærgerlige og skuffede over vildledning, der endte med, at eleven blev opsagt og en efterfølgende regning på om mod 500.000 kroner til virksomheden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078