23948sdkhjf

Anlægsgartner tager kirkegårds-tjansen i Odense

Anlægsgartnerfirmaet OKNygaard har overtaget pasningen af alle fem kirkegårde der administreres af Odense Kommune
Graveren på samtlige fem kirkegårde, der administreres af Odense Kommune, hedder nu OKNygaard. Anlægsgartnerfirmaet med en stor afdeling i den fynske hovedstad har de seneste fem år passet fire af de fem kommunalt administrerede kirkegårde. Nu er aftalen mellem kommunen og OKNygaard fornyet for de fire. Og byens allerstørste kirkegård, Assistenskirkegården med hele 32 hektar er kommet til.

- Det er en stor og meget spændende opgave. Vi har mange og gode erfaringer med at passe Dalum Kirkegård, Fredens Kirkegård, Korsløkke Kirkegård og Risingskirkgårde. Nu skal vi så også sørge for, at den store Assistenskirkegården til enhver tid er en velholdt og fredelig oase med det smukke parkpræg, som Odense Kommune ønsker for kirkegårdene, siger Terkel Frank Bruun, der er OKNygaards afdelingsleder i Odense.

- Vi har heldigvis både mandskab og erfaringer til opgaverne. For mig at se har Odense Kommune valgt den helt rigtige løsning med en stor aktør til at tage sig af de mange opgaver på kirkegårdene.

Det er en ordning, som nok med fordel kunne adopteres også af mindre kirkegårde, som kunne gå sammen om aftaler med os om for eksempel græs- og hækklipning. Det er opgaver, der typisk slider hårdt på mandskabet på de mindre kirkegårde, mens som vi har både folk og maskiner til at klare rationelt, siger Terkel Frank Bruun.

Der skæres knuder

I det daglige vil 20-25 af OKNygaards medarbejdere komme til at arbejde med på kirkegårdene. Antallet vil naturligvis svinge, afhængig af de aktuelle og ofte årtidsbestemte opgaver. Netop i øjeblikket er et hold i fuld gang med knudebeskæring af de næsten 1200 lindetræer, der er særegne for Assistenskirkegården.

- Det er en ganske stor opgave at beskære de mange lindetræer. Det er étårs-skudene, vi klipper af, og det er nødvendigt, at vi klipper hver enkelt kvist. Derfor har vi et helt hold på opgaven med manuel klipning fra vores store klippevogn. Klipningen tager et par måneder, fortæller Terkel Frank Bruun.

Foruden linde-alléerne, rummer Assistenskirkegården masser af andre fritvoksende træer som eg, bøg, ask, kastanje, birk og fyr. Alle træsorterne er med til at gøre Assistenskirkegården særlig dansk. Og tillige at skabe ramme om et rigt dyreliv.

Den store kirkegård i den sydøstlige del af Odense byder i øvrigt på mangfoldighed også på andre områder end de naturprægede.

Assistenskirkegården har afdelinger for forskellige trosretninger. Blandet andet også med gravsteder for asa-troende. Altså for folk, der tror på de oldnordiske guder.

Både på Korsløkke Kirkegårde og Risingskirkegård er der afdelinger med muslimske gravpladser.

Nye folk med masser af knowhow

- Aftalen om at passe Assistenskirkegård har vi overtaget fra et andet anlægsgartnerfirma. De fire mindre kirkegårde har vi i realiteten overtaget fra os selv, da vi altså har passet dem også de foregående fem år. Med i aftalen om Assistenskirkegården er, at vi også har fået 16 nye medarbejdere med i købet. De var ansat hos vores forgænger og er dermed trådt ind hos OKNygaard med bunker af knowhow om, hvordan vi bedst griber opgaverne på kirkegårdene an, siger afdelingsleder Terkel Frank Bruun.

Og der er nok at se til for OKNygaard-folkene. Foruden renholdelse og vedligeholdelse af de mange gravsteder på de fem Odense-kirkegårde, skal de store græsarealer holdes smukke. Og der skal klippes hæk i den helt store målestok. Alene på Assistenskirkegården drejer det sig om cirka 30 kilometer hæk. De fire mindre kirkegårde har tilsammen en nogenlunde tilsvarende mængde hæk.

- Det er Odense Kommune, der har kontakten omkring kirkegårdene til borgerne. Det gælder også aftaler om pasning af de enkelte gravsteder. Derefter bestiller kommunen OKNygaard til at udføre arbejdet. Dermed bliver det til fordel for alle parter, at vi har en stor styrke både mandskabsmæssigt og på maskinfronten til at klare opgaverne, siger Terkel Frank Bruun.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.438