23948sdkhjf

Naturstensprisen til A.P. Møller Fonden for naturstensskulpturerne i Fredensborg Slotshave

Stenhuggerlauget har tildelt Naturstensprisen til A.P. Møller Fonden for donationen til restaureringen af naturstensskulpturerne i Fredensborg Slotshave
Det over 200 år gamle laug – Stenhuggerlauget - har overrakt Naturstensprisen i Fredensborg Slotshave til A.P. Møller Fonden. Prisen blev givet til fonden for sin store donation til genskabelsen af slotshavens fornemme figurskulpturer i natursten.

- Med knippel og mejsel i hånden har det taget stenhuggerne syv år at udføre det mest komplicerede figurhuggeri af natursten i Danmark i mere end 30 år. Og restaureringen, som i den grad var tiltrængt på grund af omfattende forfald, har været mulig blandt andet på grund af den 48 millioner kroner store donation fra A.P. Møller Fonden, siger Ole Grage, der er oldermand i Stenhuggerlauget i Dansk Byggeri.

Men stenhuggerne mødte uventede forhindringer undervejs. Sjældent mos på stenene og fredede mus af de flagrende slags i nærliggende træer kom i vejen og udskød restaureringen. Derfor blev arbejdet med de omkring 250 år gamle naturstensskulpturer i Fredensborg Slotshave forsinket og stod færdigt i september 2013.

- I sin tid blev de første sten hugget af den danske billedhugger Johannes Wiedewelt i 1760, da Frederik V var konge. Restaureringen og genhugningen har nu ført stenfigurerne tilbage til Wiedewelts oprindelige udseende. Dermed kan hele barokanlægget i dag igen måle sig med de fineste haver i verden af sin slags takket være fondens donation, siger Ole Grage.

En række af stenhuggerne, der har udført arbejdet, var også til stede til prisoverrækkelsen. De skulle i den årelange arbejdsproces med stenene tage detektivbrillerne på for at opnå det bedste resultat.

- Stenhuggerne har nærstuderet de gamle originale huggespor for at se, præcist hvilke værktøjer de skulle bruge undervejs. Og Stenhuggerlauget er ekstremt imponeret over, at det har været muligt at føre naturstenene så flot tilbage til deres originale udseende, siger Ole Grage, som overrakte prisen i Fredensborg Slotshave til direktør i A.P. Møller Fonden, Henrik Tvarnø.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093