23948sdkhjf

Solpaneler på to markante Aarhus-bygninger

Caverion A/S installerer over 3.300 kvm solpaneler, der årligt skal levere mindst 480.000 kWh til Region Midtjyllands nye universitetshospital i Skejby. Og byens næsthøjeste hus er nu udstyret med usynlige solpaneler på facaden
Den landsdækkende installations- og servicevirksomhed Caverion A/S, der har lokale afdelinger i Randers og Aarhus, har i 2014 opbygget store anlæg med solpaneler på to markante bygninger i Aarhus.

Det drejer sig om ca. 1.500 kvadratmeter solpaneler, der blev sat op sydfacaden af Aarhus City Tower tidligere i år. Og i de sidste måneder af året har teknikerne fra Caverion sat 3.370 kvadratmeter solpaneler op på Det Nye Universitetshospital i Skejby. Her ventes arbejdet afsluttet sidst i marts.

Solceller på højhus i Aarhus

Aarhus City Tower er med sine 94 meter byens næsthøjeste bygning. Kompleksets to tårne rummer i alt 25.000 kvadratmeter fordelt på 23 etager. Opgaven er løst sammen med Caverions mangeårige samarbejdspartner, Sunit ApS, Hedensted. Sunit har stået for salg, projektering og konstruktion af panelerne. Caverion har udført alle installationerne, været med til at montere panelerne og sat anlægget i drift.

- Det har været en helt speciel opgave, ikke mindst fordi panelerne er placeret på bygningens facade, oplyser afdelingsleder Rune Laursen, Caverion. Normalt placeres solceller på taget af bygninger, men her har bygherren valgt at få dem monteret på facaden mod syd. Derfor er panelerne i farve og udformning passet ind i facaderne, så du faktisk ikke ser, at der er tale om en teknisk installation.

Montering i højderne

Solpanelerne er placeret mellem vinduesbåndene hele vejen op til 23. etage, så montørerne fra Caverion har på et tidspunkt arbejdet i næsten 100 meters højde.

- Det har været vores mest udfordrende opgave hidtil. Vi har arbejdet fra den lift, som facadefolkene brugte. Facadefolkene monterede panelerne, og vi har så haft en mand med i liften, som har sørget for at tilslutte panelerne og kvalitetssikre installationen i samme ombæring, da det jo er ret svært at få adgang til panelerne efterfølgende, bemærker Rune Laursen.

I alt har Caverion trukket ca. 15 kilometer kabler til solcellerne. Anlægget kan producere 166.000 kilowatt-timer om året. Det svarer til forbruget i 33 enfamiliehuse. Aarhus City Tower huser hotellet Comwell med 240 værelser og konferencelokaler samt kontorlejemål og privat bolig.

Specialister i solceller

Caverion har afdelinger over hele landet, også på Lokesvej i Aabyhøj. Ekspertisen i at installere solcelleanlæg er samlet i Randers, hvor Rune Laursen er afdelingsleder.

- Lige siden solceller for alvor tog fat herhjemme for fire-fem år siden, har vi nærmest uafbrudt udført projekter, lige fra store anlæg hos virksomheder og offentlige institutioner til små private anlæg. De to projekter i Aarhus og Skejby er vores hidtil største. Men vi har også været med i et par store anlæg i Viborg, blandt andet friplejehjemmet Sct. Kjeldsgården og genbrugsstationen Revas, oplyser Rune Laursen.

Caverion skal stå for driften af anlægget på DNU i Skejby det første år. Efter planen skal det i drift i foråret 2015. Det skal levere mindst 480.000 kWh el om året. Det er en opgave til 6,7 millioner kroner. El-produktionen betyder, at investeringen er tjent hjem på cirka otte år.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078