23948sdkhjf

Ny lov om kloak-betaling kan aflive en hel branche

Konkurrenceforvridende at lade spildevandsselskaberne drive kloakmestervirksomhed, mener Danske Kloakmestre, som opfordrer politikerne til at droppe nyt lovforslag
- Det er konkurrenceforvridende, det vil tage livet af en hel branche – det er en ommer!

Så klart er budskabet til Naturstyrelsen og miljøminister Kirsten Brosbøl fra brancheorganisationen Danske Kloakmestre. "Ommeren" gælder lovforslaget om betalingsregler for spildevandsselskaber, som blandt andet giver husejere mulighed for at få en afdragsordning, når kloaksystemet skal separeres i spildevand og regnvand.

Med i lovforslaget er, at forsyningsselskaberne skal kunne tilbyde husejerne at udføre forskellige kloakarbejder. Det gælder blandt andet ændringer, udvidelser og netop kloaksepareringen. Det er et missil direkte mod de autoriserede kloakmestres fundament, påpeger brancheorganisationen.’

- Siden 1962 har arbejder inden for skel været forbeholdt virksomheder med autorisation som kloakmester. Autoriserede kloakmestre er underlagt krav om kvalitetsledelsessystem, som løbende overvåges af kontrolinstanser godkendt af Sikkerhedsstyrelsen. Denne type arbejder bør fortsat være en opgave for private firmaer med kvalitetssikring, siger Danske Kloakmestres formand, Henning Lübcke.

Gode intentioner

Kloakmestrenes organisation med flere end 500 medlemsvirksomheder hilser lovforslagets intentioner om en afdragsordning for økonomisk betrængte boligejere velkommen.

- Det kan være med til at øge mulighederne for bedre miljøtiltag. Og vi bakker naturligvis op om behovet for løbende drift og vedligehold af spilde- og regnvandsanlæg på privat grund. Mange spildevandsanlæg er i dårlig stand, og det giver risiko for indsivning af grundvand i spildevandsinstallationerne. Samtidig er der risiko for, at der også kan sive spildevand ud med fare for forurening. Derfor er vi absolut positive over for intentionerne, siger Henning Lübcke.

Kæden hopper imidlertid af, når lovforslaget vil lade spildevandsselskaberne udvide forretningsområdet til også at omfatte anlægs-, drifts- og vedligeholdelsesopgaver for kunderne.

Alle betaler for dårlige betalere

- Det bliver konkurrenceforvridende, hvis en kloakseparering bare kan glide ind i en abonnementsordning med forsyningsselskabet. Spildevandsselskaberne få en urimelig konkurrencefordel i forhold til private virksomheder. Det er jo heller ikke rimeligt, at tab på eventuelle dårlige betalere simpelthen kan tørres af på spildevandsselskabets øvrige kunder, siger Henning Lübcke.

- Lovforslaget lægger op til, at de store spildevandsselskaber kan vælge at sende arbejder i udbud eller selv drive kloakmestervirksomhed. Det tager simpelthen brødet ud af munden på kloakbranchen, fastslår Danske Kloakmestres formand.

Drop forslaget

Brancheorganisationen har netop sendt sit høringssvar til Naturstyrelsen. Danske Kloakmestre bemærker blandt andet, at det ikke fremgår af lovforslaget, hvordan spildevandsselskaberne effektivt kan adskille økonomien for de aktiviteter, der udføres som spildevandsselskab og de entreprenør-aktiviteter, der kan komme til for private husejere. Tvært imod lægges op til en sammenblanding af aktiviteterne, bemærker kloakmestrene.

- Lovforslaget bør droppes i sin nuværende form. Der er behov for en afdækning af metoder til forbedring af tilstanden i de private kloaknet, og måske bør man kigge mod Tyskland, hvor der er regler om, at private kloaksystemer skal tjekkes med faste intervaller. En tv-inspektion af systemet, for eksempel hvert femte år, vil kunne sikre, at der altid er tjek på, om afløbsinstallationerne er i orden.

Hvis inspektionen så viser problemer, skal der følges op med påbud om udbedring, som naturligvis skal foretages af et autoriseret kloakfirma, siger Danske Kloakmestres formand, Henning Lübcke.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078