23948sdkhjf

Byggeriet fører IT-kapløbet

Sammenlignet med andre brancher har byggeriet godt fat i brugen af IT-værktøjer. Men det kniber med investeringerne i forhold til omsætningen og værktøjer, der skaber samlet overblik
For mange håndværksmestre synes det at skulle købe effektive IT-værktøjer til virksomheden at være en omkostning, som skal holdes nede frem for at være en investering i værktøj, som kan være med til forbedre bundlinjen.

Byggebranchen halter nemlig gevaldigt efter de øvrige brancher, når det gælder om at investere i IT-værktøjer i forhold til omsætningen.

Og den konklusion er faktisk et stort paradoks. Statistikken viser nemlig, at virksomheder i byggebranchen med over 10 ansatte på flere områder er de mest IT-modne. Byggebranchen er således foran andre brancher på 12 ud af 16 vigtige IT-værktøjer!

De øvrige brancher i statistikken er Industri (5 af 16), Handel og transport (2 af 16), IT og Tele (8 af 16!) og Erhvervsservice (6 af 16). Med andre ord er virksomheder i byggebranchen, når de har rundet 10 medarbejdere, længere foran med IT-værktøjer end de andre brancher.

Det handler primært om elektronisk handel, hvor mange håndværksvirksomheder med offentlige kunder i lang tid har sendt elektronisk fakturaer.

Mange i grossistleddet har indført elektronisk fakturering, og mange håndværksvirksomheder har den vej rundt fået indført modtagelse af elektroniske fakturaer.

At IT-værktøjerne hidtil primært er blevet indført til kontorarbejde viser tallet omkring mobiladgang. At 71 pct. af byggevirksomhederne har adgang til mobilt udstyr er pænt, men ligger under gennemsnittet på trods af, at byggebranchen er klart den mest mobile i forhold til mobiltelefoner til at tale i.

Stor udfordring

Udfordringen for byggebranchen ligger i spændingsfeltet mellem det at opfatte IT-værktøjer som en omkostning frem for en investering og det faktum, at byggevirksomhedernes primære produktion kun i ringe grad er omfattet af IT-værktøjer.

Virksomhederne mangler således især IT-værktøjer, der skaber overblik og mulighed for samlet styring af alle virksomhedens funktioner. At få IT-værktøjerne til at spille samme, så der for alvor opnås effektivitetsgevinster. Det er det som betegnes som ERP (Enterprise Resource Planning). Og den bundplacering, som byggebranchen indtager her, er ganske tankevækkende og problematisk.

ERP-software dækker nemlig over de IT-værktøjer, hvor der ligger en underliggende logik. Mest kendt er økonomi-systemer, hvor der kun kan være en sandhed pr. felt.

Byggebranchen er desværre stadig i meget høj grad præget af kontorsoftware som Excel og Word, hvor virksomhederne forsøger at lave noget smart med skabeloner og versionsstyring.

Det er og bliver ikke smart at lave en skabelon og gemme dokumentation i den som man så skal finde ved at jage gennem gule mapper i et sandt helvede af fælles drev, personlige drev, USB, Dropbox, Google Drev mv.

Det smarte og det mest effektive er, når informationerne er båret af IT-værktøjer, som er beregnet til formålet f.eks. arbejdssedler, tidsregistrering, kvalitetssikring osv.

På vej

Skal man give byggevirksomhederne et skudsmål, når det gælder IT-værktøjer, så må det på den negative side konstateres, at branchen ikke formår at skabe et samlet overblik over virksomheden og tilsyneladende heller ikke umiddelbart er rede til at investere i værktøjer, der kan hjælpe med at skabe overblik, fordi IT-værktøjer anses som en omkostning og ikke en investering.

På den positive side må tælle, at byggevirksomhederne trods alt, som samlet branche, er med helt fremme når det gælder brug af IT-værktøjer og det faktum, at byggevirksomhederne udviser en stigende grad af IT-modenhed – altså parathed i forhold til at implementere nye, effektive IT-værktøjer.

Men paradokset er til at få øje på!

LÆS OGSÅ: Er du med fremme, når det gælder IT-værktøjer?
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129