23948sdkhjf

Skybrudssikring holder vandmasserne ude

De ejendomsejere, der sikrede sig efter det historiske uvejr i København i august 2011, glæder sig over deres investering
Om natten den 31. august blev København endnu en gang ramt af et voldsomt skybrud. Lettede var de ejendomsejere, der havde sikret sig efter tidligere oversvømmelser, og ærgerlige var de, der ikke havde.

Gaihede, ingeniører & arkitekter, har skybrudssikret adskillige ejendomme og institutioner i København siden det historiske uvejr den 2. juni 2011. Bygningerne har siden da klaret flere perioder med voldsom regn, men om natten den 31. august kom den ultimative test. I løbet af få timer faldt op til 135 mm nedbør, men skybrudssikringen bestod med glans.

Blandt andet hos ejendommen Vestergården, som ligger mellem Lyshøjgårdsvej, Kjeldgårdsvej og Vigerslev Allé i Valby. Her er der 162 lejeboliger. Mange beboeres kælderrum blev ramt i 2011, hvor kloakvand ødelagde både værdifulde og personlige ting.

Gaihede havde en plan

Efterfølgende udarbejdede Gaihede en plan for skybrudssikring af ejendommen. Der kom blandt andet nye kloakker og højvandsslukkere, og nu er vandet på den rigtige side af murene, fortæller ejendomsmester Stefan Von Der Recke fra Privatbo, der administrerer ejendommen.

- Skybruddet i 2011 ramte mange hårdt, så der var da beboere, som var nervøse for, at det ville ske igen den 31. august. Men jeg var rolig. Jeg stolede på de tiltag, der var investeret i, og det holdt stik. Der kom ikke en dråbe inden for, siger Stefan Von Der Recke

Hos Gaihede er bygningskonstruktør og projektleder Agica Hasanbegovic, ikke overrasket.

- Vestergården er et godt eksempel på den måde, vi skybrudssikrer på. Her er ingen lappeløsninger. Vi tænkte hele ejendommen igennem, inden der blev valgt den rette skybrudssikring, siger han.

Vestergården forblev tør, og det samme gjorde en række andre projekter, som Gaihede har håndteret - blandt andet det store aktivitets- og idrætssted Grøndalscentret i Københavns nordvest-kvarter, som ejes af Københavns Ejendomme. Stedet næsten druknede i regn i 2011.

Kanongodt samarbejde

Sammen med Københavns Ejendomme iværksatte Gaihede en række løsninger for bygningen og anlægget uden om.

- For at håndtere Grøndalscentrets udfordringer, i forhold til indtrængende regnvand og kloakvan, har vi måttet tænke bredt, og iværksatte flere tiltag. Vi har etableret en nye aqua-rende i asfalten, en barriere til P-kælderen og mange andre former for skybrudsikring ude og inde. Og det har været effektivt, fortæller bygningsingeniør i Gaihede, Peter Elle Silberg

Ingeniør i Københavns Ejendomme, Jørgen Nielsen, kalder projektet meget vellykket og mener det blandt andet skyldes en unik proces med Gaihede.

- Det var et utraditionelt og stort projekt, og stillede store krav til de helt rette løsninger, men det lykkedes takket være et kanongodt samarbejde med Gaihede, der var rigtigt gode til at lytte og sætte sig ind i vores behov og ønsker undervejs i hele processen, siger Jørgen Nielsen fra Københavns Ejendomme.

Der er stadig nok at gå i gang med. Efter 31. august 2014 har Gaihede fået over 100 nye sager med skader efter oversvømmelse. Mange af de steder er skybrudssikring relevant.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078