23948sdkhjf

Kommuner tager klausuler til sig

De danske kommuner har i høj grad indført krav om dansk løn på deres byggepladser, viser undersøgelse fra Dansk Byggeri. Der er kommet fokus på anstændige vilkår, mener 3F
En lang række kommuner har indført krav om, at når der bygges for offentlige penge, så skal det ske på danske løn- og arbejdsvilkår.

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri, der via en spørgeskemaundersøgelse blandt 94 kommunaldirektører har spurgt til deres anvendelse af arbejdsklausuler og kædeansvar.

Undersøgelsen viser, at anvendelsen af arbejdsklausuler er udbredt i langt de fleste kommuner, mens kun 16 kommuner tilkendegiver, at de ikke anvender arbejdsklausuler - 11 af de 16 kommuner overvejer dog at indføre arbejdsklausuler.

Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppen i 3F, mener resultatet af undersøgelsen skal ses som et udtryk for, at det fokus, der har været på anstændige løn- og arbejdsvilkår, er slået igennem i kommunerne.

- Det er kommet for at blive, at når der bygges for offentlige midler skal det ske på danske vilkår. Det er også derfor mange kommuner går skridtet videre og indfører kædeansvar - og det hilser vi meget velkommen, siger Palle Bisgaard, til Licitationen-Byggeriets Dagblad.

Han understreger, at undersøgelser og 3F’s egne erfaringer viser, at social dumping er særlig slemt i byggebranchen.

- I byggebranchen er der korte ansættelser og skiftende arbejdspladser. Det gør det svært at kontrollere de ansattes vilkår, siger Palle Bisgaard.

Undersøgelsen viser også, at der er stor forskel på, hvordan kommunerne fører tilsyn med arbejdsklausuler og kædeansvar. 54 kommuner fører enten ikke tilsyn, gør det ved byggemøderne eller foretager en individuel risikovurdering af virksomhederne. 13 kommuner foretager stikprøvekontrol blandt virksomhederne, mens 24 kommuner kræver dokumentation fra virksomhederne ved for eksempel lønsedler eller ansættelsesbeviser.

Administrativ byrde

Afdelingschef i Dansk Byggeri, Louise Pihl, er enig i, at de ansatte på danske byggepladser skal arbejde på overenskomstlignende vilkår. Men hun mener ikke, der skal kobles kædeansvar til klausulerne.

- Så bliver der tale om rigide kontrolforanstaltninger, som er en administrativ byrde for virksomhederne. Kontrolforanstaltninger som stikprøver, hvor en enkelt byggeplads udenfor mistanke skal undersøges er urimelig og en stor administrativ byde for virksomheden.

Hvis man indfører klausuler, skal man sikre en dialog med entreprenøren om klausulerne, men at bede om 300 lønsedler er for stort et skridt. Det skal kun ske, hvis man har en klar mistanke om, at noget er helt galt, siger hun til Licitationen-Byggeriets Dagblad.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078