23948sdkhjf

Bedre renovering af badeværelser

Ny renoveringsmetode giver færre fugtskader i vådrum. Erfaringerne er på vej ud i en ny SBi-anvisning
Problemer med sætningsskader og efterfølgende alvorlige fugtskader i mange tidligere renoverede badeværelser i ældre etageejendomme kan snart være fortid, efter udvikling af en helt anderledes byggemetode, der er på vej i en ny SBi-anvisning.

Den nye vådrumsløsning er en ny type lette badeværelser. Teknikken skal være et alternativ til den traditionelle løsning, hvor man bruger et tungt og tykt lag beton for at modvirke byggeskader.

Metoden er udviklet af forskere og eksperter fra blandt andet SBi og BvB (Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse), og realiseret af rådgivningsfirmaet Gaihede, der har projekteret og afprøvet teknikken i en ældre etageejendom i Valby.

- Efter vi har afprøvet byggeriet i praksis forventer vi meget lovende resultater. Og der er tale om en mindre revolution i forhold til badeværelsesrenovering. Den nye konstruktion forandrer måden, vi renoverer badeværelser på i ældre etagebyggeri, siger Birgitte Maltesen, arkitekt MAA og rådgiver hos Gaihede.

Stigende antal skader

Projektet udsprang af, at BvB registrerede et stigende antal sætningsskader og fugtskader i badeværelser, der var blevet renoveret. Synderen er den alt for store mængde af beton, der er brugt for at holde badeværelsesgulvet tæt. De gamle huse kan ikke altid bære den slags konstruktion, og derfor er der risiko for at gulvet sætter sig.

BvB gik sammen Københavns Kommune, GI (Grundejernes Investeringsfond) og SBi (Statens Byggeforskningsinstitut) for at finde frem til en bedre løsning. Gaihede blev håndplukket til at udføre forsøgene i praksis med 3T Byggeentreprise som udførende entreprenør.

Nu er metoden klar. Og de foreløbige resultater er meget lovende.

I et vådrum på fire kvadratmeter er belastningen på den eksisterende konstruktion reduceret fra normalt 750 kg til 400 kg, som følge af det tynde betondæk med indbygget vinylmembran.

Hos SBi er der også stor tilfredshed med den nye metode, som skal med i den nyreviderede vådrumsanvisning, der forventes på gaden efter sommeren.

Stabile og smarte konstruktioner

- Det er et stort skridt frem mod mere stabile og smarte konstruktioner, der giver færre fugtskader. Teknikken er gennemtænkt og realiseret, og de test, der er med de indbyggede fugtmålere, viser, at konstruktioner er i orden. Der er tale om en metode, der er et godt alternativ til tunge løsninger ved renovering på dette område, siger fugtekspert og seniorforsker på SBi, Erik Brandt, der er hovedforfatter til den kommende anvisning, der forventes at få titlen SBi-anvisning 250.

Hos Gaihede har det spændende forløb forandret praksis.

- Dette intense forløb med de klogeste hoveder inden for fugt og byggeri har lært os en masse og betydet, at vi nu er helt på forkant med korrekt renovering af badeværelser. Og det er en stor fordel for vores rådgivning, siger Birgitte Maltesen fra Gaihede.

Fakta om den nye metode

I projektet indgår to typer vådrum, som er udført som lette vådrum med et tyndt dæk i beton udstøbt i tre cm’s tykkelse med en dobbeltmembran - over og under - som afvandes til et afløb med dobbeltflange. I det ene vådrum udføres den nederste membran som vinylmembran.

Løsningerne er udviklet i forbindelse med SBI, BvB og GI`s udarbejdelse af anvisninger til GODE VÅDRUM. Og de indgår i SBI’s igangværende revision af vådrumsanvisning 200, der udkommer efter sommeren 2014.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109