23948sdkhjf

Byggeriet holder gang i hele Danmark

Små håndværksmestre og store anlægsvirksomheder er med til at skabe arbejdspladser og sikre velfærdskroner til kommunekasserne. Ikke kun i Aarhus og København, men også i de mindre byer
Det står i avisen, og de siger det i nyhederne, at arbejdspladserne siver fra udkantsdanmark og ind til de store byer. Men når det gælder arbejdspladser, der kræver svendebrev, er billedet ikke helt så sort-hvidt. En ny analyse fra Dansk Byggeri viser nemlig, at bygge- og anlægsbranchen i høj grad er med til fortsat at holde hjulene i gang – også i provinsen.

F.eks. er beskæftigelsen i Region Sjælland blevet fastholdt på ca. 30.000 job i bygge- og anlægsvirksomhederne i de seneste fire år. Det svarer til hele 12 pct. af den private beskæftigelse. Til sammenligning udgør bygge- og anlægsbeskæftigelsen 6,5 pct. af den private beskæftigelse i Hovedstadsregionen.

- De brancher, der har rejst sig hurtigst ovenpå krisen, er serviceerhverv som fx rådgivningsvirksomhed. Fælles for disse er, at væksten har fundet sted i de store byer, primært i København. Men virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen er bredere funderet og fastholder en stor del af den lokale beskæftigelse i de mere tyndt befolkede egne, siger afdelingschef i Dansk Byggeri, Vibeke Gaardsholt.

Krisen har gjort håndværkerne mere mobile

Før den økonomiske krise satte ind i 2008, arbejdede mange virksomheder hovedsageligt i lokalområdet. Men det har krisen lavet om på. Selvom virksomheden har adresse i Pandrup i Nordjylland eller Odsherred på Sjælland, så kan store dele af virksomhedens arbejdsopgaver sagtens ligge i København.

- Den høje mobilitet på arbejdsmarkedet betyder, at håndværkerne bliver ved med at skæppe i den lokale kommunekasse, og dermed bidrager de – i hvert fald indtil videre – til at bevare velfærden i de mindre byer, siger Vibeke Gaardsholt.

Hertil kommer, at selvom mange af de store bygge- og anlægsprojekter samler sig om de store byer i Danmark, betyder det ikke, at væksten i samfundsøkonomien går helt uden om provinsen.

- For hver gang, der skabes 100 arbejdspladser i København, så spirer der som tommelfingerregel 20 arbejdspladser frem andre steder i Danmark. Det skyldes bl.a. flere ordrer hos underleverandører, siger Vibeke Gaardsholt.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094