23948sdkhjf

Ny autorisationslov ikke gennemtænkt

Det siger sig selv, at kompetenceniveauet falder, når man kan opnå en delautorisation på væsentligt kortere tid, end det tager at få den fulde autorisation. Desuden vil det gå ud over forbrugerne, som vil få dårligere rådgivning og et svagere grundlag at træffe beslutninger på, mener lokalafdelingsformand for DS Håndværk & Industri
Regeringen, Venstre, SF og Liberal Alliance har lavet en politisk aftale om at ændre autorisationsreglerne på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet, så det nu bliver muligt for eksempelvis en murer at udføre vvs-arbejde efter få ugers kursus. Aftalen kommer efter måneders debat, hvor DS Håndværk & Industri, sammen med branchen, har protesteret kraftigt over forslaget om delautorisationer, som altså nu vedtages med ikrafttræden den 2. juni 2014.

Har politikerne overhovedet tænkt konsekvenserne af delautorisationer igennem? Den nye lov går simpelthen imod al sund fornuft. De har jo slet ikke lyttet til branchens indvendinger, og det er altså bekymrende for mig som håndværksmester, når politikerne vedtager en lov, som er med til at latterliggøre installationsfagene og den mere end 6 år lange uddannelse, det kræver – eller krævede før i tiden – for at blive godkendt som installatør.

Det siger sig selv, at kompetenceniveauet falder, når man kan opnå en delautorisation på væsentligt kortere tid, end det tager at få den fulde autorisation. Desuden vil det gå ud over forbrugerne, som vil få dårligere rådgivning og et svagere grundlag at træffe beslutninger på. Det havde været bedre, om politikerne havde vendt forslaget om og stillet skarpere krav om endnu mere kompetence i installatørbranchen. Det ville have givet mening – både i forhold til sikkerhed, faglighed og kompetenceniveau.

Erhvervsskolerne har i mange år fået langt færre ansøgninger, men i år er der omkring 30 procent flere ansøgere end sidste år. Vi har kæmpet hårdt for at få flere unge til at søge ind på erhvervsskolerne, så det er da opløftende.

Den nye erhvervsskolereform har hjulpet. En reform, der prioriterer faglighed i uddannelsen. Og så kommer den nye autorisationslov og skaber forvirring og tvivl blandt de unge igen. For mig som håndværksmester og autoriseret installatør er det frustrerende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078