23948sdkhjf

Danica sætter solceller på 16 indkøbscentre

Danica Pension og Greengo Energy A/S står bag etableringen af Nordens største portefølje af tagbaserede solcelleanlæg på 6MW
Danica Pension og GreenGo Energy A/S har indgået samarbejde om etablering af Nordens største portefølje af solcelleanlæg på i alt 6 MegaWatt (MW). Projektet er første del af en samlet solcelleløsning på Danica Pensions 16 indkøbscentre i Danmark

I første fase er realiseret 2.4MW på fire store butikscentre. Kolding Storcenter er netop idriftssat og er Nordens uden sammenligning største tagbaserede solcelleanlæg med en kapacitet på 1.4MW. Dette solcelleanlæg er dobbelt så stort som det hidtil største anlæg i Norden.

I næste fase etableres her i foråret yderligere 3.6MW på 4 indkøbscentre, herunder City2, der igen slår rekorden for tagbaserede anlæg i Norden med en kapacitet på 2.2MW.

Porteføljen vil samlet set levere 5.650.000 kWh årligt på de i alt 8 indkøbscentre og dække en stor del af fællesforbruget i centrene.

- Vi arbejder konstant på at optimere afkast på alle vores ejendomme, blandt andet ved energirenovering. I samarbejde med GreenGo Energy opnår vi en løsning med et godt afkast og betydelige energimæssige fordele, til glæde for vores pensionskunder samt miljøet, siger ejendomsdirektør Peter Mering fra Danica Pension og fortsætter:

- Vores grønne investeringer udgør et betydeligt millionbeløb. Solcelleanlæg har maksimal produktion af elektricitet i dagtimerne. Det er samtidigt også det tidspunkt, hvor der er størst aktivitet i butikscentrene og dermed størst energiforbrug bl.a. til ventilation og køling. Dette gælder ikke mindst nu, hvor de fleste butikscentre er søndagsåbne, hvorved el-produktionen også om søndagen kan udnyttes optimalt.

Investeringer i solcelleanlæg til butikscentre giver derfor rigtig god mening både fra et miljø og investeringssynspunkt. Målet er, at vi kan realisere en CO2 besparelse på op mod 200.000 tons ved at se på hele vores ejendomsportefølje.

First movers

Det er GreenGo Energy A/S, som står for såvel etablering som den samlede drift og administration af anlæggene. Der installeres over 24.000 stk solceller og et samlet solcelleareal på næsten 39.000 kvm.

Direktør Karsten Nielsen fra GreenGo Energy A/S nævner omkring Danica porteføljeaftalen:

- Danica Pension har været innovative og er first movers på denne type af anlæg. Der er væsentlige stordriftsfordele ved at se på hele porteføljen som en samlet løsning, og det bidrager også til at optimere afkastet for Danica Ejendomme, til gavn for pensionskunderne.

Ingen tilskud eller provenuetab for staten

En af de interessante elementer ved løsningen til Danica’s indkøbscentre er, at det er en bæredygtig løsning der ikke kræver tilskud fra staten eller giver provenuetab på elafgift og associerede tilllægsafgifter for staten.

Karsten Nielsen fra GreenGo Energy A/S kommenterer:

- Løsningerne til Danica dimensioneret således at der ikke sker overproduktion til elnettet. Al strøm forbruges hvor den produceres og det er fundamentalt set sundt. Der kræves således ingen støtte eller tilskud fra staten, og ligeledes er der ikke et provenuetab på elafgift og tillægsafgifter for staten

Generelt er vi der nu, hvor solcellestrøm med en GreenGo løsning er væsentligt billigere end havvind og inden for få år vil vi være billigere end landvind. Udviklingen kan ske decentralt og uden statslige investeringer, eller provenuetab for staten. Det synes vi er bæredygtig udvikling frem mod regeringens 2040 målsætninger. Vi håber politikerne får øje på de store muligheder der ligger med solcelleteknologi i større skala med en innovativ tilgang. Her demonstrerer vi jo at det kan lade sig gøre.

Om teknologien bag GreenGo løsningen:

Solcelleløsningen til Danica er baseret på en løsning for solcellestrøm fra GreenGo Energy A/S. Med en egenudviklet IT løsning overvåger og analyserer GreenGo Energy A/S anlæggene døgnet rundt – og løsningen minimerer effektivt driftsudfald og driftsomkostninger over levetiden så cost of energy reduceres. Ligeledes garanterer GreenGo Energy produktionen i et fullservicekoncept.

Højteknologifonden støtter den videre udvikling med millionbeløb

GreenGo Energy A/S har netop fået støtte fra Højteknologifonden til et projekt hvor 18 mio. kr. investeres i videreudvikling af teknologi til effektiv drift af større solcelleanlæg. Parterne i projektet er GreenGo, DTU Compute, Aalborg Universitet og Danica Pension.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094