Nu tordner økonomien hos SMV'ere igen frem
Omsætning stiger, overskuddet går op, og soliditetsgraden vokser viser en omfattende analyse af udviklingen sidste år.
Den gennemsnitlige omsætning hos SMV'erne blev hævet med 5,5 procent, overskuddet steg med 8,5 procent, og soliditetsgraden er vokset - fra 34 procent i 2015 til 35,5 procent i 2016.
Det er overordentlig positivt sammenlignet med de sidste to års limbo i den økonomiske udvikling hos de mindre og mellemstore virksomheder, lyder det fra revisionsvirksomheden BDO, der står bag analysen.
I 2014 faldt omsætningen med 2 procent mens overskuddet steg med 12,8 procent. I 2015 var det var lige omvendt med 0,5 procents stigning i omsætningen og 2 procents fald i overskuddet, fordi lønomkostningerne steg mere end omsætningen. Men nu er det lykkedes for SMV'erne både at vækste omsætningen og bundlinjen, og det indikerer ifølge revisorerne, at dansk økonomi er på vej i topform.
Fremgang for alle brancher
Det er lykkedes SMV'erne at få udbytte af de effektiviseringer, de har gennemført efter krisen, og der er fremgang over hele landet i samtlige brancher.
- SMV Barometret viser, at der i den grad er medvind til SMV'erne - i omsætning, i overskud og soliditetsgrad, hvilket er helt afgørende for dansk velfærd, da de mindre og mellemstore virksomheder fortsat er rygraden i dansk økonomi, forklarer Stig Holst Hartwig, administrerende direktør i BDO.
Odense løber med guldet
Der er ikke den store forskel på landsdelene, men hovedstadens SMV'ere gør det igen bedst; for deres omsætning steg med 9,6 procent.
Nordjylland oplevede den mindste stigning, her voksede omsætningen med 4,1 procent, mens Region Syddanmark, når man ikke regner Fyn med, præsterede en omsætningsvækst på 4,7 procent.
SMV'ernes omsætning i Region Midtjylland steg med 5,5 procent, og på Fyn lå omsætningsstigningen på 6,1 procent.
- Sammenligner vi de største byer uden for hovedstaden, så er det i år Odense, der har klaret sig bedst. Her steg omsætningen gennemsnitligt med 10,7 procent, og væksten i overskuddet blev på hele 14,1 procent. Efter to år på sejrsskamlen får Aarhus andenpladsen i 2016. Omsætningen steg med 5,2 procent og overskuddet vækstede 15,2 procent. Aalborg ligger igen på tredjepladsen - den gennemsnitlige omsætningsfremgang var på 4,6 procent, og overskuddet steg med 4,1 procent, forklarer BDO.
Transport og landbrug svagest
Især blandt landets servicevirksomheder var der flot fremgang - branchen oplevede stigning på 15,1 procent i omsætningen.
Bygge- og anlægsvirksomhederne, der ligesom virksomhederne inden for videnservice, information og kommunikation, hoteller og restauranter samt sundhed og socialvæsen alle hævede omsætningen med omkring 8 procent.
Transportvirksomheder, landbrug og fiskeri hævede kun omsætningen i 2016 med henholdsvis 0,1 og 1,2 procent.
Lønnen stiger hos de store
Begrebet SMV spænder bredt - lige fra den lille virksomhed med under 1 mio. kr. i omsætning til det større selskab med en omsætning på over 100 mio. kr.
Årets Barometer viser, at de største gør det bedst. I gennemsnit hævede de omsætningen med næsten 12 procent, og imponerende flot steg overskuddet med 18 procent - og det samtidig med at de største selskaber også hævede lønnen med knapt 9 procent.
Ikke alle kan automatisere
Derfor kan automatisering være en af vejene til vækst, viser analysen.
Men det er bemærkelsesværdigt, at en relativ stor gruppe på 58 procent af de adspurgte SMV'er svarer, at de ikke i øjeblikket har fokus på automatisering og robotics, hvilket formentlig afspejler, at netop muligheden for automatisering ikke er lige stor i alle brancher eller i alle størrelser af virksomheder.
- SMV Barometret viser, at jo større virksomhederne er, jo bedre er de også til at skabe vækst. De mindre virksomheder bør derfor overveje at have fokus på at blive større - eller som minimum bør de have fokus på mulige effektiviseringer ved automatisering, hvis de også i fremtiden ønsker at være vindere i deres respektive markeder, siger Claus Bonde Hansen, videnchef og Senior Partner i BDO.