23948sdkhjf

Gartner sætter pris på de døde

Anlægsgartnerfirmaet OKNygaard undrer sig over, at man gerne vil spare penge på børn og ældre ved at udlicitere, mens udlicitering af kirkegårdsdriften er hellig
I Odense sætter OKNygaard pris på urnenedsættelser. Alt fra klipning af græs til beskæring af busker og bede samt pasning af gravsteder og urnenedsættelser. Det er et overset marked. Mest fordi, det piller ved nogle etiske traditioner.

- Det er en lidt speciel niche, vi har fundet. Lokalt hos borgerne møder vi ikke så meget modstand, men det gør vi til gengæld hos de ansatte ved kirken. Det er mærkeligt, at der ikke er større fokus på det område her, end der er, siger Terkel Bruun, afdelingsleder for OKNygaard i Odense til Mester Tidende.

OKNygaard varetager driften af i alt 6 kirkegårde i Odense – Assistens Kirkegård og 5 mindre. Udliciteringen af driften af kirkegårde begyndte i 2009 i Odense. Indtil videre er det kun et fåtal af kirkegårdene rundt omkring i landet, hvor der er lignende forhold, og det undrer Terkel Bruun.

- Vi vil gerne diskutere sparekrav, når det gælder ældre og børn, men kirkegårdene er hellige. Det er underligt, for vi kan også købe kød, der er skåret og pakket i et supermarked. Ikke at kød og kirkegårde skal sammenlignes, men det handler om at se på effektiviteten og kvaliteten af det arbejde, der bliver udført, siger Terkel Bruun.

Sjælesørgning ikke inkluderet
I Odense Kommune skelner man ikke mellem, parker i ordets mest almindelige forstand og mellem kirkegårde. Men hos Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte, FAKK bryder man sig ikke om den tankegang.
- Det er ikke vores kop te. Det er selvfølgelig deres eget valg at udlicitere, men de får en dårligere service ud af det. Pasning af gravsteder vil et langt stykke hen ad vejen være det sammen, men firmaer på gennemrejse kan ikke yde den samme service i form af sjælesørgning og andre bløde ting, som vi tilbyder borgerne, siger Bjarne Rødkjær, forbundsformand i FAKK.
Terkel Bruun erkender, at man ikke kan prissætte sjælesørgning, men mener alligevel, at der er et enormt ressourcespild af skattekroner ved ikke at udlicitere mere.
- Men man kan godt give en god service uden at være grædekoner. I min optik er det at tale med folk på kirkegårde som at tale med alle mulige andre. Og hvis den samme person henvender sig 10 gange, er der ikke noget i vejen for at henvise til kirkekontoret, siger Terkel Bruun.


Privat pasning
Flere kommuner rundt omkring i landet har udliciteret driften af kirkegårde.
Mester Tidende har kendskab til gartnere, der udfører gartnerarbejde udenom både kommune og sogneråd. De henvender sig i stedet direkte til de pårørende om pasning af gravsted.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094