23948sdkhjf

Laveste lønudvikling i byggeriet siden 1993

Over et år er lønningerne steget med 0,5 procent på bygge- og anægsområdet
De aktuelle hårde tider for bygge- og anlægsvirksomhederne kan nu også dokumenteres på lønsedlerne. Lønningerne i bygge- og anlægsbranchen er nemlig kun steget med 0,5 procent fra fjerde kvartal 2008 til fjerde kvartal sidste år, hvilket er det laveste niveau siden 1993.

Det fremgår af den seneste lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening, og stigningerne ligger dermed langt under hele DA-området, der har oplevet en samlet lønstigning på 2,3 procent i samme periode.

- Det er voldsomt, men beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen er også faldet med 25 procent på to år. Det giver udslag i, at der ikke er mangel på arbejdskraft og dermed intet lønpres, siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri.

Ikke meget at lave

Han peger samtidig på, at bygge- og anlægsbranchen har oplevet betydeligt større fald i lønstigningstakten end det samlede DA-område, og det harmonerer meget godt med, at når først det går dårligt med dansk økonomi, går det særligt ud over byggeriet.

- Tallene er et udtryk for, at bygge- og anlægsbranchen er meget konjunkturfølsom og afhængig af den økonomiske udvikling. Byggeriet er trængt, og der er ikke meget at lave i øjeblikket, understreger Finn Bo Frandsen, der ikke forudser nogen bedring hverken i år eller 2011.

Løn holdt i ave

Byggeriets parter er i skrivende stund ikke gået i gang med deres overenskomstforhandlinger. Bygningsgruppeformand i Træ-Industri-Byg Peter Hougaard Nielsen, der er en af lønmodtagernes topforhandlere, tror da også, at de aktuelle tal kommer i spil ved forhandlingsbordet.

- Det har da indflydelse på vores situation. Men nu har vi jo et minimallønsområde, hvor de store reguleringer sker på virksomhederne. Men det her viser, at lønnen har været holdt i ave, siger Peter Hougaard Nielsen til Mester Tidende.

Nedadgående spiral

Bygningsgruppeformanden medgiver dog, at han ikke er synderligt overrasket over den lave stigning, omend han havde troet, at den lå over én procent.

- Det er en nedadgående spiral for bygge- og anlægsbranchen, men har jo noget at gøre med den store arbejdsløshed og er et udtryk for tingenes tilstand, at der intet er at lave. Desværre tror jeg heller ikke, at første og andet kvartal i år bliver gode, understreger Peter Hougaard Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079