23948sdkhjf

Kontorbyggeri til 2300 medarbejdere

DONG Energy bliver større og større. Med nye fusioner, nye forretningsområder, og et enkelt frasolgt, er der hele tiden en udvikling i gang. Denne udvikling kræver plads.
Når man bygger 33.000 kvadratmeter er det selvfølgelig en stor opgave. Men rent byggeteknisk er dette byggeri måske ikke så udfordrende, det består af 8 helt ens længer omkring et enormt atrium. Udfordringen bliver så mere logistikken, at få de mange folk, de mange byggeprocesser og de mange leverancer til at fungere i en fornuftig tidsplan.

Udfordringerne

Men før man kom så langt var der nu en stor opgave med at rense grunden. Den var meget forurenet da den før NESAs tid havde været brugt til losseplads. Selv om NESAs værkstedsaktiviteter vel heller ikke har været forureningsfri i gamle dage så var de tidligere forureninger voldsommere. For at komme i gang med byggeriet har man måttet køre mere end 100.000 kubikmeter jord i forureningsklasse 4 væk. Ja det var nærmest skrald. Helt ned i 6 meters dybde er der blevet fjernet affald for at kunne bygge de 18.000 kvadratmeter kælder under bygningen. Den skal fortrinsvis rumme parkering. På det fri terræn har man været næsten lige så langt nede.

Byggeriet

Det første spadestik til 2. etape, den underjordiske forsyningscentral, blev taget den 2. juli 2007. Et års tid senere gik man i gang med 3. etape, de 18.000 kvadratmeter P-kælder og de 33.000 kvadratmeter kontor. Det skal være færdigt i marts 2011. De 8 længer ligger omkring et 110 meter langt, ca. 15 meter bredt og 10 meter højt atrium. Og selv om projektchef Philip Rouvillain og bygningschef Niels Ellegaard fra DONG Energy ikke nævner det da jeg spørger om byggeriets store udfordringer er det en imponerende konstruktion i stål og glas der hænger højt oppe i luften.

Fra atriet er der forbindelse til det eksisterende byggeri, og over et mindre atrium imellem to af længerne over til den eksisterende, men udvidede kantine. I det store atrium er der forskellige fælles faciliteter og et par satellit-serverings-køkkener der skal aflaste kantinen i spidsbelastningsperioden.

Selve længerne rummer tre kontoretager. De er helt åbne med plads til ca. 45 medarbejdere på hver etage. For enden af hver etage er indrettet større og mindre møderum.

Byggepladsen

Byggepladsen er rimeligt stor, men med de mange mand, den megen leverandørtrafik, materialeoplagene og endeligt med de store kontorpavilloner, mandskabsskurene og de mange arbejdstelte er der alligevel ikke blevet plads til parkering. Det har man derfor anlagt på en grund lidt længere henne ad vejen, både til medarbejder- og gæsteparkering.

Der går næsten konstant 110 mand på pladsen. Derudover sidder der 26 folk i byggeledelsen. Til dem er der indrettet et projektkontor i pavilloner på pladsen. Sikkerhedsarbejdet foregår efter DONG Energys interne standarder, der er anderledes i forhold til MT Højgaards, selvom de også har ganske gode og fornuftige rutiner på dette felt. Derfor har DONG da også stillet en sikkerhedsmedarbejder til rådighed for MT Højgaards sikkerhedskoordinator, der igen sørger for underentreprenørernes egne sikkerhedsforanstaltninger.

Med så stor en byggeplads har der ikke kunnet undgås arbejdsulykker. 7 i alt med en brækket fod som det værste. Den dag jeg var forbi var man oppe på 109 arbejdsdage uden uheld, et tal der forhåbentligt er vokset lige siden.

De medvirkende er:

Totalentreprenør MT Højgaard a/s, Søborg

Bygherre DONG Energy, Gentofte

Bygherrerådgiver Alectia A/S, Virum

Arkitekt Hvidt Arkitekter, København

Ingeniør installationer Leif Hansen A/S, Ballerup

Ingeniør konstr. og kloak MT Højgaard a/s, Søborg

Egenproduktion Indvendige ristedæk, ståltrapper og værn, beton, jord & ramning

Støbeasfalt DAB Domiflex AB. Helsingborg, Sverige

Jord & Betonarbejde WR Entreprise A/S, Herlev

Nedrivning Villy C. Petersen A/S, Tåstrup

Miljø/Jord HCS A/S Miljø, Glostrup

Byggeelementer Tinglev Elementfabrik A/S, Tinglev

SWT bjælker Scandinavian WeldTech A/S, Albertslund

Trappeelementer/reposer PL Beton a/s, Rønne

Letbeton H+H Danmark A/S, Højbjerg

Gasbeton Combo Byg ApS, Rørvig

Granitfacader Londero Mosaik A/S, Hvidovre

Granitleverandør CC Vejle, Vejle

Alu-beklædninger AE Stålmontage a/s, Støvring

Tømrer/snedker bgb a/s, Skive

Tagpapdækning Primatag A/S, Toreby

Gulvbelægning Miko Gulve A/S, Hammel

Støvbinding/opstribning Gulvrådgiveren v/Peter Funch, København

Glas/alufac. og glastag Aaholm & Christensen A/S, Lejre

Indvendige glasvægge HL Montage ApS, Hadsten

Stålkonstruktioner J. Langkjær Stålbyg A/S, Vilbjerg

Apteringsstål Erfurth ApS, Ishøj

Apteringsstål MIS Stål A/S, Slagelse

Pudsevogn PHJ Glas & Klima A/S, Ringsted

Malerarbejde Malerfirmaet Petersen & Andersen A/S, Frederiksberg

Solafskærmning Blendex A/S, Værløse

Inventar Als Møbelindustri ApS, Nordborg

Tømrer div. byggeplads GG Byg, v/Tømrer & Snedkermester Gert Gertsen, Skovlunde

Gartner Jydsk Planteservice A/S, Kolding

VVS installationer ENCO - Ernst Nielsen & Co., Glostrup

Ventilation Airteam a/s, Roskilde

CTS Siemens A/S, Ballerup

Brandisolering ISO Entreprise ApS / ISO Brandteknik ApS, Valby

EL arbejde Lindpro a/s, Glostrup

Elevator KONE A/S, København

DONG

DONG Energy koncernen er jo i evig udvikling, og samler nu de fleste af sine kontorer vest for Storebælt i Gentofte. Beliggenheden lige bag IKEA er perfekt med det store motorvejskryds lige for døren, S-tog og busser tæt på.

Dong Energys historie på grunden, er lang. NESA, som i dag er en del af DONG Energy, havde sit værksted og lager her indtil år 2000. Så langt tilbage som jeg kan huske kørte de grønne NESA biler ud herfra til hele Nordsjælland. De byggede hovedkvarter her i 1986. Det er det røde murede byggeri med rotunden der står den dag i dag. Dengang lå der også en række funktionærboliger på grunden.

Med udflytningen af værksted og lager til Ballerup, hvorfra de nu hvide biler fordeler sig over det meste af Sjælland, og nedrivningen af boligerne blev der plads til det 33.000 kvadratmeter store byggeri der nu er i gang. Når det står færdigt er der i alt 59.000 kvadratmeter kontor på grunden. Her skal sidde i alt 2300 medarbejdere, fortrinsvis i åbne kontorlandskaber.

I 2000 – 2004 byggedes de store sorte glashuse mod Lyngbyvejen, i 2006 – 08 er der bygget en stor intern underjordisk forsyningscentral med varme, vand, el, it og hvad et sådant byggeri nu har brug for. Den nuværende og sidste etape på de 33.000 kvadratmeter strækker sig langs motorvejen, tilbagetrukket bag en parallel tilkørselsvej. Bygningerne får samme sorte udseende som dem fra 2004, men er lidt anderledes i detaljeringen.

Projektets økonomi kunne jeg ikke få nærmere oplyst, men projektchef Philip Rouvillain fra MT Højgaard får dog lov til at sige at man bygger for ca. 1,5 millioner om dagen. Om man kan regne videre på det tal ved jeg ikke rigtigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094