23948sdkhjf

Tømrere deler arbejdet

Arbejdsfordeling kan være en vej ud af krisen for byggefirmaerne, og de ansatte bevarer tilknytningen til firmaet frem for at ryge ud i kulden
Mange bygningshåndværkere har været på arbejdsfordeling inden for det sidste halve år med det ene formål at undgå en fyreseddel i den værste byggekrise herhjemme i mere end en menneskealder.

Ordningen kendes især fra industriarbejdspladser. Men med nedturen for byggeriet er arbejdsfordeling nu også ganske udbredt inden for byggebranchen, hvor ledigheden er steget med rekordfart, og ifølge Dansk Byggeri vil byggesektoren miste produktion for 50 milliarder kroner og vinke farvel til 45.000 job, bl.a. fordi der ifølge beregningerne vil blive opført blot 10.000 boliger i 2010. Det er kun en tredjedel af, hvad der blev bygget for fem år siden. Aktuelt er der udsigt til, at arbejdsfordeling bliver et af temaerne i byggeriets igangværende overenskomstforhandlinger.

Jess Ingemann Støvhase, 25 år, er tømrer hos AG-Facader ApS i Rødovre, og sammen med en række kollegaer er han kommet på arbejdsfordeling, hvor svendene deles om jobbet.

Jess startede i firmaet i november, efter forinden at være blevet fyret hos en anden mester, hvor det også var blevet for småt med arbejde, og så var der kun én vej: Ud i kulden. Men hos AG Facader gik man mere lempeligt til værks, fortæller Jes Ingemann Støvhase til Mester Tidende:

Økonomien strammer til

- Krisen er hård ved branchen nu, hvor der ikke er ret meget gang i byggeriet. Det er svært for mester at få ordrer. Der er simpelthen ikke nok i ordrebogen. Det betyder, at han ikke har nok arbejde til at beskæftige os på fuld tid. Men i stedet for at få en fyreseddel, er vi kommet på arbejdsfordeling, så min makker og mig arbejder den ene uge og går derhjemme og hæver dagpenge den næste uge. Det samme gælder to andre makkerpar.

Det er en ordning, der kan strække sig over i alt 13 uger i løbet af et år.

Selv om det kan være hårdt økonomisk – for tømrerne går ned i løn – er Jess klar over, at det måske er det, der skal til for at komme igennem krisen, så han finder ordningen udmærket, når det nu skal være. Hellere det end en fyreseddel.

Med sin nuværende timeløn på 170 kr. har han beregnet sig frem til, at han mister ca. 5.000 kr. om måneden svarende til, at han kun får tre fjerdedele af sin normale løn i perioden med arbejdsfordeling.

Til gengæld for at indgå i arbejdsfordeling håber han så at beholde tilknytningen til sin arbejdsplads, og at der vil komme noget mere arbejde, så han og kollegaerne kan komme op på fuld tid igen, når vintervejret – og krisen - klinger af.

- For mester er det da også en udmærket løsning, når han ønsker at holde på os, for det er jo ideen med det hele. Så har han en periode til at forsøge at finde mere arbejde til os, og han skal heller ikke ud og finde nye folk, når det går fremad igen, siger Jess Ingemann Støvhase.

Allerede sidste år ringede alarmklokkerne, og tømrerne i firmaet gik med til en nulløsning. Ifølge firmaets tillidsmand, Anders E. Christensen, var der ellers lagt op til en lønnedgang, men det blev afvist, "for sagde vi ja til at gå ned i løn, så ville vi sætte mange af de ting over styr, som vi har kæmpet for igennem årene", som han siger.

Bevarer tilknytningen

Også firmaets daglige leder, Birger Jacobsen, er – situationens alvor taget i betragtning - rimeligt tilfreds med ordningen, som blev foreslået fra mesters side:

- Medarbejderne gik med til at deltage i arbejdsfordeling. Det gav mulighed for at holde på gode folk, som er fortrolige med firmaets systemer og måder at håndtere tingene på, siger mester Birger Jacobsen til Mester Tidende og tilføjer:

- Ordningen er indført i sidste halvdel af januar og omfatter alle montører – cirka seks mand ud af i alt ti ansatte. Det er klart, at de ikke klappede i deres hænder, men de er trods alt glade for, at vi har valgt denne måde at tackle krisen på, fordi de derved bevarer tilknytningen til firmaet, hvor de også er glade for at være sammen med gode og flinke kollegaer, så når galt skal være, er de positivt indstillet over for ordningen, og den skal gælde lige så længe reglerne tillader det, nemlig 13 uger.

På spørgsmålet om han ser nogen begyndende vending i den langvarige byggekrise svarer Birger Jacobsen:

- Nej, det vil være for optimistisk at påstå. Der er ingen store opgaver i hus, så vi må klare os igennem med småopgaver fra 50.000 til 250.000 kr.

Fremmer fleksibiliteten

Fra virksomhedens side lægger man ikke skjul på, at med denne ordning tørres en del af lønregningen groft sagt af på det offentlige. Det har man dog ingen skrupler med ud fra en mere langsigtet betragtning, idet ordningen er med til at opretholde en rutineret arbejdsstyrke i firmaerne, så de ikke pludselig igen – som det var tilfældet for et par år siden - står og mangler arbejdskraft eller først skal til at oplære nyansatte, den dag byggeriet kommer på fode igen.

I situationen er der da også mange ansatte i byggeriet, som selv har ytret ønske om at gøre brug af muligheden for arbejdsfordeling, som der er åbnet op for i den eksisterende overenskomst i op til 13 uger om året.

Dansk Byggeri hilser denne holdning hos arbejdstagerne velkommen, fordi ordningen er med til at fremme fleksibiliteten i virksomhederne i krisetider. Og Dansk Byggeri ser helt aktuelt en mulighed for at få arbejdsfordeling mere permanent ind i den ny overenskomst, som er til forhandling lige nu – og gerne med mere end den ene uge ad gangen, som den nuværende overenskomst tillader i dag.

Virksomheden generelt

AG Facader beskæftiger en halv snes medarbejdere og har foretaget produktudvikling med aluminium og glas som byggematerialer i mere end en snes år. Virksomheden udfører glasbyggeri af enhver art, og på værksted fremstilles dør- og vinduespartier i en lang række variationer samt alle former for aluminiumsvinduer og – døre, automatiske skydedøre, glastage og facader m.v. på moderne maskiner. Gennem årene er der oparbejdet indgående specialviden om valg af glastyper, dimensionering og konstruktion i aluminiumsprofiler.

Ordning i nedgangstider

Arbejdsfordeling er en ordning, som en virksomhed kan anvende for at undgå afskedigelser i nedgangstider og perioder med manglende ordretilgang. Ordningen kan omfatte hele virksomheden, en afdeling, eller en produktionsenhed inden for virksomheden. Den kan også anvendes, hvis en virksomhed, eller en del af virksomheden må lukke ned i nogle uger.

Ordningen går ud på at nedsætte den overenskomstmæssige arbejdstid i en begrænset periode for et antal medarbejdere for at undgå afskedigelser. De pågældende medarbejdere får – hvis betingelserne er opfyldt – ret til supplerende dagpenge under arbejdsfordelingen for de dage, hvor de ikke arbejder.

Værre end ventet

Nye Ledighedstal for uge 3 fra fagforbundet TIB viser, at ledigheden i byggeriet stiger eksplosivt, og at hver syvende tømrer er uden arbejde. Tallene karakteriseres som værre end ventet og øger ifølge formanden for TIB"s bygningsgruppe behovet for fremrykning af offentlige renoveringsarbejder med energirigtige løsninger
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078