23948sdkhjf

Vi mener: Det handler ikke kun om størrelsen, mester

Dette er en leder fra avisen Mester Tidende, der udkommer mandag d. 22. april.

Hellere lille og vågen end stor og doven, men det er sjældent rigtig sjovt at være den mindste. Hvad end det er i ulveflokken, skolegården eller byggebranchen er der styrke i størrelse, og hver dag slås de fleste af landets håndværksmestre mod nogle, der er større end dem selv.

Samtidig må de små og mellemstore kridte skoene for at leve op til de krav, der i en stadig strøm rammer alle danske virksomheder, og det kræver efterhånden den lille latinprøve at navigere i bogstavkombinationerne af ESG, GDPR, CSRD, DNGB, LCA og EPD.

Tilværelsen som ejerleder af en markedets miniput er ganske nådesløs, og spis eller bliv spist bliver hurtigt devisen, hvad end det er hænder eller ordrer, branchens virksomheder kæmper om.

Vi kunne købe, vi kunne sælge, eller vi kunne samle kræfterne med nogle ligesindede, som Anders Colding opsummerer mulighederne, El og Teknik stod over for i et boomende installationsmarked.

I dag er han driftsdirektør i sammenslutningen Koble, som virksomheden sidste forår stiftede i fællesskab med en lille håndfuld branchefæller og et norsk investeringsselskab, og som sammen med Installatørgruppen og Håndverksgruppen tegner en spirende tendens.

Mere end 50 virksomheder har gennem det seneste halvandet år tilsluttet sig en af de tre sammenslutninger, der alle bygger på nogenlunde samme model. Aftalen lyder, at ejerne ved et salg geninvesterer en del af gevinsten i moderselskabet og altså bliver medejere af samtlige virksomheder, men bliver ved roret i deres egen del af butikken.

Og selv hvis man ikke går i salgstanker, kan det være værd at lade sig inspirere af. For nok er der åbenlyse fordele ved at sprede risikoen og få en kapitalpartner i ryggen, men spørger man Thomas Lorenzen, der omkring årsskiftet blev en del af Installatørgruppen, har særligt én ting overrasket positivt.

- Man går nærmest gennem ild og vand for hinanden, og det har overrasket os, at der er så meget hjælp at trække på, fortæller han.

Det er altså ikke kun i størrelsen, de nye sammenslutninger har deres styrker, men også i den åbenhed, hjælpsomhed og tillid, virksomhederne viser hinanden. Og selvom den slags selvsagt opstår nemmere blandt kolleger end konkurrenter, er der intet til hinder for, at også sidstnævnte puljer kræfterne, hvor det giver mening.

Måske kunne I investere i fælles lederkurser og kompetenceudveksling, stå sammen om en kampagne med et enslydende budskab eller hyre en deleakademiker.

Det kræver naturligvis, at alle involverede bliver lidt mindre bange for at dele det, der er svært, men tør du, kan gevinsterne være mange. Og både ulveflokken, skolegården og byggebranchen bliver et tryggere sted at være lille, hvis man ikke er det helt alene.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079